Vad är Mars’s Orbit?

De flesta människor känner till jordens omloppstid mönster, så det är lättast att diskutera Mars omloppsbana den avser jordens. Mars och Jorden har många likheter i sina banor. De är båda elliptiska mönster och hålls på en liknande Axellutning. Mars omloppsbana har en mer excentrisk mönster än jorden, vilket innebär vissa skillnader i vädermönster mellan de två planeterna.

Om sedd från ovan framstår både Jorden och Mars i omloppsbana runt solen i en moturs och nästan på samma plan. En astronomisk enhet är ett mått på cirka 150 miljoner km, eller avståndet från jorden till solen. Jordens bana är därför 1 astronomisk enhet (AU), medan Mars genomsnitt 143 miljoner miles (230 miljoner km) eller 1,5 AU. Det tar jorden ett år i omloppsbana runt solen, medan Mars omloppsbana klockor i ca 687 Earth dagar eller 1,88 gånger så länge som jorden år. En Mars dag är något längre än en Earth dag, i genomsnitt ca 24 timmar, 39 minuter och 35 sekunder.

Excentricitet används för att definiera formen på någon planetariska omloppsbana. En perfekt cirkel har en excentricitet på noll. Ellipser har en excentricitet mellan 0 och 1, medan parabler har en exakt mätning av 1. Mars omloppsbana har en excentricitet på 0. 2C vilket gör den till den näst mest excentriska bana av alla planeterna. Endast Kvicksilver har en större sådan. Det excentricitet betyder att det finns en stor skillnad i avstånd från när det är närmast solen, eller dess perihelium, och när den är längst bort, det aphelium. Den perihelium på Mars omloppsbana är omkring 1. 38 AU eller 129 miljoner miles (207 miljoner km. ) Den aphelium är ca 1,66 AU eller 155 miljoner miles (249 miljoner km. )

Mars s axellutning är 25,19 grader. Eftersom detta är mycket lik jordens lutar 23,45 grader, Mars s säsonger är mycket lika dem på jorden på att det finns fyra. Varje säsong varar nästan dubbelt så länge som jorden säsong sedan Mars år är längre. De tenderar också att vara mycket mer extrem sedan aphelium och perihelium är så drastiskt annorlunda. Somrarna är varmare sedan Mars omloppsbana kommer närmare solen, medan vintrarna är hårdare i sin främjar når.

är det antas att många år sedan, Mars omloppsbana var mycket mindre excentrisk. Det beräknas ha varit närmare 0,002 cirka 1,35 miljoner Earth år sedan. Den gravitationella skapats av de andra planeterna har sakta dra Mars i ett större elliptisk mönster.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.