Vad är Latent värme?

Latent värme är namnet på den energi som antingen försvunnit eller gjorts av ett ämne vid byte tillstånd, till exempel från gas till vätska. Det mäts som den mängd energi, joule, snarare än som en temperatur.

De flesta ämnen kan finnas i tre lägen: gas, vätska och fasta, men det finns ytterligare en stat som heter plasma. Den huvudsakliga skillnaden mellan ett ämne i varje stat är hur snabbt dess molekyler är i rörelse. Som en vätska, molekylerna rör sig med en hastighet där de kan upprepade gånger gå samman, falla isär, gå ihop igen. När de rör sig långsamt, de stannar gått samman och bildar en solid. När de flyttar snabbt, de stannar bryts isär och bildar en gas. Till exempel anser vi oftast av vatten som vätska. Men det kan också vara en fast (is) eller gas (ånga). Men som du ser när du kokar vatten i en vattenkokare eller när ytan av en damm fryser, inte alla molekyler i ett ämne som ändrar status på samma gång. När en molekyl förändringar stat, har det en annan mängd energi. Men fysikens lagar tillstånd att energi inte bara kan försvinna. Så när molekyl rör sig långsammare, är överskottet av energi som frigörs i omgivningen som latent värme. När molekylen rör sig snabbare, har absorberat extra energi genom att latent värme från omgivningen. Du kan känna av effekterna av latent värme en varm dag när svetten avdunstar från huden och du känner dig svalare. Detta beror på att molekyler av den vätska avdunsta kommer att behöva mer energi när de blir vattenånga. Denna värmeenergi tas från huden, vilket minskar dess temperatur.

Effekterna av latent värme syns även i vädret. När vattenmolekyler i luften stiger upp tillräckligt högt, de blir kallare och kondenseras till vätska som har mindre energi. Den "extra" energi blir latent värme och gör den omgivande luften varmare. Detta leder till vinden och när processen sker snabbt, kan även orsaka ett åskväder.

Latent värme även ger kraft för orkaner och cykloner, som börjar än varm hav där det finns ett stort utbud av varm och fuktig luft som kan stiga och sedan kondenseras. Den varmare luften, desto mer energi resultaten från den kyla och kondens, vilket är varför orkaner är mer troligt och mer kraftfull i varmare årstider.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.