Vad är Fluorescein?

Fluorescein är en fluorescerande färg som används i en rad olika tillämpningar inom naturvetenskap och medicin. I rent tillstånd är fluorescein en röd eller orange pulver som löses i alkaliska lösningar för att göra upp en gul lösning som kommer att lysa grönt. Förutom att använda rakt fluorescein, forskare arbetar också med olika varianter av den förening som är utformade för att böja vissa typer av molekyler och utföra andra funktioner. I medicinen har denna förening ett brett spektrum av användningsområden. Oftalmologer använda den i ögonundersökningar, färgning av ögat med färgen för att leta efter tecken på tårar i hornhinnan, och de kan också använda den för fluoresceinangiografi av näthinnan, med hjälp av färgämnet att leta efter läckor inuti blodkärl i ögat . Kemikalien kan också användas som spårämne i andra delar av kroppen, och det används i mikroskopi och som en fläck. Dessutom är fluorescein derivat som används i laboratoriet för att identifiera föreningar i flytande prover, med den kemiska knutna till specifika proteiner för att fungera som en flagga. I laboratorievetenskap, kan fluorescein användas för protein märkning, och i ett antal andra uppgifter. Utanför laboratorier var detta preparat historiskt använts för att spåra flodens lopp, och flöden av föroreningar, även om det har ersatts i vissa regioner på grund av oro för miljökonsekvenserna av dessa metoder. Denna förening är också i färg laser och några andra vetenskapliga instrument som måste kunna fluorescera.

Oceanografer och hydrologer har historiskt använts fluorescein att spåra flödet av strömmar genom vattendrag av intresse. I detta fall är en belastning kallas "punktkällor släpptes i en uppsättning plats och följde när den rör sig genom vattnet. Förutom att tillhandahålla uppgifter om aktuella flödet, kan förflyttning av fluoresceinisothiocyanat också användas för att spåra föroreningar, genom att märka det främmande med föreningen och titta för att se var det går. Denna information kan användas i miljö cleanup ansträngningar.

flera kemiska företag tillverkar fluorescein och derivat av denna förening, såsom fluoresceinisothiocyanat. Dessa företag kan sälja produkten förpackad som pulver eller lösning, i olika storlekar tillgodose användarnas behov. Denna förening är en av de mest använda fluorescerande molekyler, och ett flertal fotografier med denna kemiska förening i aktion kan hittas på vetenskaplig webbplatser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.