Vad är Eta Carinae?

Eta Carinae är en märklig Hyperjätte dubbelstjärna ligger 7. 500 till 8. 000 ljusår från jorden i stjärnbilden Carina, kölen. Det är en av de mest lysande stjärnor: antingen fjärde eller tredje, efter LBV 1806-20 (enligt vissa modeller), Cyg OB2-12 och HD 93129A. Den Pistolstjärnan, en gång tänkt att vara den mest lysande stjärna i galaxen, är egentligen bara den trettonde. Liksom många av de andra mest massiva stjärnor, är Eta Carinae en lysande blå variabel (LBV).

Eta Carinae består av två nära kretsande kamrat stjärnor, Eta Carinae A och Eta Carinae B. Den första innehåller 80 solmassor, den andra 30. De hävdar en excentrisk bana runt varandra, kom så nära som 5 AU och separera så långt som 30 AU. När den primära stjärna bildas, kan den ha innehållit så mycket som 200 solmassor, men ju mer massiv en stjärna är, desto mer energi den producerar i sin kärna, mata betydande delar av sina yttre kuvertet i form av solvinden. Eftersom många fusionsreaktioner har hastigheter att påskynda exponentiellt med temperaturen och densiteten ökar linjärt, det fusionsreaktioner i kärnan av en Hyperjätte stjärna är snabba. Eta Carinae är bara cirka 2,6 miljoner år gammal, och får endast pågå ytterligare 10. 000-20. 000 år innan det exploderar katastrofalt som Hypernova.

1843 ökade Eta Carinae i ljusstyrka enormt, blir den näst ljusstarkaste stjärnan på himlen efter Sirius, även om Eta Carinae är ungefär tusen gånger längre bort. Under denna tid var det den ljusstarkaste stjärna i galaxen. Detta kallades för en "supernova bedragare händelse," eftersom det såg ut som en supernova, men stjärnan överlevde. Denna händelse kallas ofta Stora Eruption. Efter den stora Eruption, blekta stjärnan för att bli osynliga för blotta ögat, men under 1999 sin ljusstyrka fördubblats oväntat, så nu är det synligt igen.

Eta Carinae är omgivet av ett stort moln av gas utvisade under den stora Eruption. På grund av dess vaga likheter med formen av en människa, är det kallas Homonculus nebulosan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.