Vad är Conodonts?

Conodonts är en grupp utdöda ryggradsdjur som liknar ål. De simmade i världshaven mellan slutet av kambrium och slutet av trias perioden (ca. 500 200 miljoner år sedan). Endast omkring en fossil dussin kropp conodonts har upptäckts, de är mest känd för fossil av sina ovanliga utfodring apparat, kallas Konodont element. Paleontologer tvekar att kalla dessa element "tänder" på grund av deras komplexa arrangemang i munnen av conodonts var till skillnad från alla kända arrangemang av tänder.

Konodont element fosforhaltigt microfossils finns i stort antal i de skikt, men alltid i isolering. Konodont element är så vanliga att de lätt kan isoleras från paleozoiska berg med ättiksyra. Under många årtionden var conodonts bara känd från sina tänder. Det var inte förrän i början av 1980-talet som fossil av "Konodont djur" hittades. Trots upptäckten av Konodont element som lätt kan bevaras på plats med Konodont djur, de är fortfarande paleontolgists som hävdar att conodonts är tänder av Annelid maskar, en teori som var populär innan upptäckten av fossil.

Conodonts var enkla djur, men mycket framgångsrika. Varierar i storlek från en centimeter till 40 cm (16 tum), saknade conodonts alla fenor utom för en liten en på svansen. Detta står i kontrast till ålen, som ofta har långa fenor över hela längden av deras kroppar. För ett tag, även efter några Konodont kropp fossil upptäcktes, menade en del att de var maskar, men senare fynd har bekräftat förekomsten av en primitiv notocord, en flexibel och primitiv ryggrad. Därför är conodonts vanligtvis klassificeras i fylum Chordata (den RYGGSTRÄNGSDJUR, som omfattar alla ryggradsdjur och några nära släktingar). Conodonts ibland vara en av de tidigaste exemplen på skeletonization i RYGGSTRÄNGSDJUR.

Även deras tänder ser grymma, conodonts nog mest åt alger. Deras fossiler innehåller stora laterala cirkulär organ som tolkas av de flesta Paleontology gemenskap som ögon, även om denna tolkning problematisk av flera skäl, inte minst som är att conodonts uppenbarligen inte hade mycket små huvuden, tillräckligt stora för att hysa de neurologiska maskiner som skulle krävas för att utnyttja den inkommande visuell information.

På grund av sitt överflöd, conodonts faktorer är avgörande i stratigraphy, bedöma åldern på en sten baserat på dess innehåll. Eftersom de ändrar färg lite när de blir äldre, kan Konodont element ibland användas för att bedöma ålder ett visst stratum på bara ett ögonkast. Således Konodont specialister är mycket efterfrågade av oljeindustrin, som söker upp kolväten från vissa specifika rock lager.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.