Vad är jättestjärnor?

jättar stora stjärnor med en större radie och luminositet hos en huvudserien stjärna med en liknande yttemperatur. Huvudseriestjärnor har en blandad kärna, bestående av väte och helium. Jättestjärnor har en kärna gjord av helium eller ännu tyngre grundämnen som kol. Detta beror jättestjärnor har börjat uttömma stora delar av sin vätgasbränsle.

Jätten fasen är oundvikligt för en stjärna med större än 0,4 solmassor. Stjärnor med mellan 0,4 och 0,5 solmassor ackumuleras helium i sin kärna när de blir äldre, och så småningom en ren helium kärna bygger upp, men de saknar tryck och temperatur till säkring helium. Vätet i utkanten av de centrala bildar ett skal av snabb fusion verksamhet, eftersom den massiva allvar kärna är att komprimera vätgas på det. Stjärnans storlek expanderar och det blir mycket mer diffus. När solen blir en röd jätte om fem miljarder år, kommer dess yta nå till den punkt där jordens bana är i dag.

Stjärnor med mer än 0,5 solmassor kan säkring heliumkärnor till syrgas och kol genom trippel alfa processen . Även om kärnan måste nå en temperatur av 10 8 K före antändning, när det händer, ger det ett överflöd av energi, vilket ökar storleken på kärnan, minska trycket i väte-huset skal. Detta saktar ned den fusionsreaktioner och counterintuitively minskar i storlek och temperatur stjärnan. Så slutar en mer massiv stjärna mindre ljus än en mindre massiv ett. Sådana stjärnor är en del av den så kallade horisontella grenen, eftersom på en graf av ljushet mot spektraltyp de bildar en horisontell linje.

Om mindre än 8 solmassor, men större än 0,5, stjärnan kommer bygga upp kol i sin kärna och börjar smälta helium på ett skal utanför kärnan. Det blir en "asymptotiska jättegrenen" eller AGB stjärna som helium fusion accelererar och ballonger dess värd stjärna. Dessa kan skapa supergiant och Hyperjätte stjärnor.

För större stjärnor än 8 solmassor, kärnor säkring ända upp till järn. När en sådan stjärna bygger upp en kärna av järn är större än 1,44 solmassor, börjar kärna kollaps. De ömsesidigt motbjudande elektron skal runt järn atomkärnor inte stöter ifrån varandra under det stora tryck och temperatur, och börjar smälter in i en annan stat i fråga kallas neutronium, som består av neutroner fastnat tätt tillsammans i ett gigantiskt atomkärnan storleken av en stad .

Som fusionsreaktioner i kärnan upphöra, inte på stjärnan för att producera tillräckligt med energi för att motverka sin egen allvar, och det faller ihop. Eftersom lätta element falla inåt, studsar de bort nästan-inkompressibel neutronium kärna. Den bounceback räcker att skicka stjärnans mantel exploderar utåt i rymden på tusentals kilometer per timme. Denna händelse kallas en supernova, och det är hur element tyngre än järn skapas.

Resten är vad som kallas en stjärna kvarleva eller en neutronstjärna. En tesked materien väger två miljoner ton.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.