Vad är flodvågor?

Termen "flodvåg" används på flera olika sätt i och utanför oceanografiska samhället. Tekniskt, flodvågor är kammar av tidvatten som rör sig över jordens yta, och detta är språkbruk som föredras av oceanografer och andra personer som studerar vatten och förflyttning av havet. Men många lekmän hänvisa till andra typer av vågor, såsom stormflod och tsunamis, som flodvågor. När det gäller tidvatten krön, är flodvågor flyttar ständigt över jordens yta som Jordens vatten stiger och sjunker, skapar tidvattnet. Storleken på ett tidvatten krön kan variera, beroende på förhållandet mellan jorden och månen och området. Termen "flodvåg" används också för att diskutera tidvatten bar, ett fenomen som förekommer i områden med stora ytterligheter mellan lågt och högt tidvatten. I dessa regioner, när tidvattnet in i en smal vik, en stor våg utvecklas som tidvattnet översvämningar i. tidvatten bar kan flyta upp floder och bäckar som flödar in i landet, ofta rör sig mot en stark ström.

För lekmän, "flodvågor" är mycket stora vågor som orsakats av ovanliga väderförhållanden. Stormflod innebär en radikal ökning av höjden på havet, tillsammans med mycket grova vågor, som orsakas av stormiga och intensiva förhållanden. Många orkaner kompletteras med stormflod som kan övervinna avgifter och andra hinder som är utformade för att hålla vattnet tillbaka, och denna flod av vatten kan orsaka stora skador, speciellt i lågt belägna samhällen. är Tsunamis skapas när stora mängder vatten är på flykt. Klassiskt, uppstår en tsunami när en jordbävning skiftar vatten och skapar en mäktig våg eller serie av vågor. Tsunamis är speciellt vanliga i Stilla havet, runt den berömda "Ring of Fire" som är känd för sin höga nivåer av geologisk aktivitet. Tsunamis kan också orsakas av vulkanutbrott när dessa utbrott tycks nära vattnet.

Somliga hänvisar också till mindre seriösa freak vågor som flodvågor. Vågorna uppkommer vanligen ut på öppet hav, och skälen till deras utveckling är lite oklart. Men dessa vågor form, kan de bli mycket stora. Vissa forskare har misstänkt att den mystiska försvinnanden av fartyg kan förklaras av oseriösa vågor som överväldigad farkosten medan de var på gång.

Tsunamis, oseriösa vågor och stormflod har ingenting att göra med tidvattnet, vilket gör "flodvåg" en olämplig term att använda för att hänvisa till dem. Men är den utbredda misusage av denna term osannolikt att blekna, och många oceanografer har gett upp att försöka utbilda människor om vilka termer som ska användas, särskilt eftersom media är särskilt förtjust i att beskriva alla ovanliga våg som en flodvåg, även tidvattnet är inblandade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.