Vad är ett planetarium?

Ett planetarium är en anläggning med en specialiserad teater där representationer av solsystemet, galaxen, eller universum kan projiceras. Med användning av en hemisfärisk skärm och ett specialiserat projektor, kan ett planetarium surround tittare med en glimt i natthimlen. Planetarier i olika storlekar finns över hela världen, och de är populära resmål för människor i alla åldrar. Är chansen stor att det finns ett planetarium någonstans nära dig, att hitta en, kan du söka efter "Planetarium" och ditt område i en sökmotor. Den rötter planetariet är ganska gamla, och termen var faktiskt ursprungligen användes för att hänvisa till en modell av olika himlakroppar, också känd som en Tellurium. Människor använde en mängd olika tekniker för att skapa prognoser och representationer av natthimlen för studier och utbildning, men Zeiss företaget brukar krediteras med utvecklingen av den moderna planetarium, i början av 1920-talet. Zeiss utvecklat projektorn teknik som behövs för projektet på en halv-kupol, och det var den största producenten av planetarium utrustning väl under 1960. En del använder termen "Planetariet" särskilt hänvisa till den utskjutande utrustning som används i ett planetarium. Denna utrustning skall kunna projicera bilder smidigt över hela kupolen, och eftersom de flesta planetarier har animerade demonstrationer, måste man också kunna röra sig. Moderna projektorer är ofta starkt beroende av lasrar att hålla sina bilder skarpa och rena, lasrar kan också användas för att belysa särdragen av intresse i demonstrationen.

Många planetarier har tillbakalutade sittplatser, så att tittarna kan se hela displayen utan contorting själva. Beroende på anläggningen, kan presentationen vara kort eller lång, med ett brett utbud av ljudeffekter och stilar berättarrösten. En av de vanligaste användningsområdena för ett planetarium är att lyfta konstellationerna så att människor kan lära sig mer om natthimlen sett från jorden.

Förutom ett central teater, mest moderna planetarier har också en rad vetenskapliga och rymdrelaterade omläggningar sin publik. I väntan för att se en show, kan folk experimentera med olika fysiska demonstrationer, titta på modeller, diagram och andra informativa displayer, och prata med planetarium guider. Det är också vanligt att ett planetarium att regelbundet teater att visa pedagogiskt material eller film från rymden som kan vara av särskilt intresse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.