Vad är en kvark Star?

en kvark stjärna är en mycket komprimerad, teoretiserade exotiska objekt till form utav cirka 1% av alla neutronstjärnor, vilket i sin tur bilda ett tillförlitligt på kollaps av stjärnor med 1,5 till 3,0 solmassor. Quark stjärnor har ännu inte fastslagits observerats, men två lovande dokumenterades av Chandra X-Ray Observatory den 10 april 2002. Ytterligare en kandidat har prickig sedan, men fler bevis behövs innan det fanns kvark stjärnor kan vara positivt bekräftas med en liten felmarginal.

Stars med ovan ungefär 1,35 solmassor, men mindre än 3 eller så (mindre än Tolman-Oppenheimer-Volkoff limit) slutligen kollapsar katastrofalt i en neutronstjärna, ett kompakt objekt storlek som en liten stad . En enda tesked neutronstjärna ärendet väger en miljard ton (över 1,1 miljarder ton). Allvaret är så stark att den högsta "berg" på en neutronstjärna är bara några mm hög. Kvarken stjärna är en teori objekt ännu mer kompakt än en neutronstjärna. I en neutronstjärna är det förfall trycket mellan neutroner som hindrar kroppen från att kollapsa till ett svart hål-i en kvark stjärna, är det trycket mellan kvarkar.

I en neutronstjärna, alla elektroner säkring med protoner för att skapa något annat än neutroner. En neutronstjärna kan ses som en enda gigantisk atom, en kärna som enbart består av neutroner omges av en tunn elektron skal. I en kvark stjärna, är det konstituerande kvarkarna i neutroner kastas runt och kombinera, morphing från det välbekanta upp kvarkar och ned kvarkar, som utgör alla partiklar på jorden, till de mer omfattande konstigt kvarkar, som vi bara känner till från high-energy partikelaccelerator experiment. En kvark stjärna kan ses som en enda gigantisk Hadron (protoner och neutroner), men med många quadrillions av kvarkar och inte bara den typiska tre.

När en neutron stjärna kollapsar till en kvark stjärna, är det teori att orsaka en händelse kallas en kvark nova. Den process där kvarkarna är deconfined från neutroner skulle frigöra enorma energi, ännu mer än de mest energiska kärnreaktioner, producerar kanske den mest imponerande explosionerna sedan Big Bang. Det kan vara att den mystiska gamma ray bursts (gammablixtar) faktiskt quark novae.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.