Vad är en hygrometer?

En hygrometer är ett instrument som används för att mäta den relativa fuktigheten i luften, eller den mängd osynlig vattenånga i en viss miljö. De sträcker sig från enkla produkter såsom psychrometer och hårhygrometer till mer komplicerade bitar som den kyls spegeln daggpunkten hygrometer, som använder temperatur av kondensation att mäta fukt. Modern elektronisk utrustning kan också bestämma fuktighet genom att upptäcka förändringar i elektriskt motstånd och elektrisk kapacitans. Utöver meteorologiska använda, hygrometrar är användbara i olika tillämpningar, bland annat bastu, museer, bostäder inställningar och VVS-branschen. En psychrometer består av två termometrar, en med en glödlampa som är torr och den andra med en som är våt, och använder evaporativ kylning för att mäta luftfuktighet. Eftersom fukt avdunstar från våt termometer går det ner temperatur och relativ fuktighet är beräknad från skillnaden i temperaturer mellan våt-och torr-lampa termometrar med en psychrometric diagram. Den enklaste hydrometer, en sele psychrometer, använder denna våt torrtermometer metod med termometrar monterade på en kedja eller ett rep som svängde i luften.

A kondens eller "kyls spegel daggpunkt" hygrometer är det mest precisa instrument tillgängligt. Elektronisk feedback kontrollerar temperaturen i ett kylt spegel utsätts för utomhus, hålla en dynamisk balans mellan avdunstning och kondensation på spegeln. En optoelektronisk mekanism upptäcker kondens på spegelytan och mäter temperatur daggpunkt, eller den punkt där luften blir så mättat att det inte längre kan hålla sin vattenånga och kondens uppstår. Den hårhygrometer använder hår under spänning för att mäta luftfuktighet. När relativa fuktigheten ökar, blir håret längre, och när det droppar, blir håret kortare. Detta instrument använder delar av människa eller tagel bifogas spakar att förstora små förändringar i längden. En HYGROGRAF, bestående av en bläck penna och en roterande cylinder, register fuktighet variationer under dagen. Hår hygrometrar är inte lika exakt som deras motsvarigheter och registrera väsentliga fel vid mycket höga och mycket låg relativ fuktighet.

Elektronisk utrustning mäta luftfuktigheten med hjälp av material med elektriska motstånd som varierar med den absorberade mängden fukt. De två vanligaste är kapacitiva och resistiva sensorer. Kapacitiva sensorer arbete genom att mäta förändringar i mängden vatten i luften med hjälp av en elektrisk signal mellan två plattor. Resistiv givare använda en polymer membran, som registrerar förändringar i ledningsförmåga när vatten absorberas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.