Vad är en Solar Tower?

En solteleskopet är ett miljövänligt sätt att alstra ström genom att utnyttja temperaturskillnaden mellan luften på marken och i luften på en betydande höjd. En design planeras att byggas i Australien så tidigt som 2006 är en kilometer lång och skulle ge så mycket energi som en liten kärnreaktor. A proof-of-concept design i Spanien är 195 meter lång och kunde producera så mycket som 50 kW effekt.

Vid basen av en sol-tornet är en solfångare-en stor (~ 25. 000 tunnland eller 100 kvadratkilometer) transparent cirkulär kjol gjord av plast som skapar en växthuseffekt och värmer luften fångade i kjolen. Den solteleskopet är ihålig, som en skorsten, och utvinner energi ur den varma luften stiger snabbt till toppen av tornet med hjälp av turbiner. Den högre tornet, desto mer energi utvinns. Tornet fungerar 24 timmar om dagen eftersom marken under tornet behåller värmen absorberas under dagen och fortsätter att släppa den på natten. Den australiska solteleskopet är planerad att kosta cirka 500 miljoner dollar och skulle bli den högsta konstgjorda struktur i världen, nästan dubbelt så stort som Torontos CN Tower. Det skulle dessutom göras av Melbourne-baserade EnviroMission Limited, med stöd från den australiska regeringen. Det uppskattas att tornet skulle producera 200 megawatt, tillräckligt med el för att driva 200. 000 hem och hålla nästan en miljon ton växthusgaser ut i atmosfären varje år. En sol tornet skulle bli en massiv landmärke, synligt från så långt som 80 miles away. Det kräver en personal på endast 15 tekniker för att fungera.

Den solteleskopet är kanske det mest imponerande föreslagna alternativ till fossila bränslen eller kärnkraft. Det skulle vara en perfekt nödlösning att förse mänskligheten med billig ström tills vi utvecklar fusionskraften, förbättra fission, hitta ett sätt att distribuera stora nätverk av solpaneler, eller komma med ännu bättre idé att förse oss med makt vi vill ha.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.