Vad är en Solar Storm?

En sol storm är en händelse som aktivitet på solen stör jordens magnetfält. Eftersom solen är så långt borta, många människor tror att sol stormar inte kan orsaka mycket skada, men de kan faktiskt vara ganska förödande. Forskning i början av 2000-talet skapade ett antal potentiella värsta scenariot som illustrerade den destruktiva makt sol stormar, inklusive scenarier visar att mäktiga nationer i den utvecklade världen kunde föras till knäna i ett decennium eller mer av en storm av stor omfattning.

Solar stormar uppstår till följd av händelser såsom soleruptioner och coronal ejections massa. Dessa händelser genererar en sk solvinden, en pust av laddade partiklar som kan slå igen i jordens magnetfält i timmar om solvinden råkar vara färdas i riktning mot jorden. Kollisionen kan generera ganska ljusshow som Geomagnetisk storm bryter ut och stormen kan pågå i flera dagar under de rätta förhållandena. Det svåraste sol storm i historisk tid inträffade 1859. Känd som Carrington Event, denna sol Stormen förorsakade elektromagnetiska störningar över hela världen, inklusive norrsken över ekvatorn och avbrott i vetenskaplig utrustning som förlitade sig på jordens magnetfält för att fungera. Mindre stormar noterades också 1958, 1989 och 2000, och dessa händelser var förknippade med avbrott i elnätet och skador på satelliter.

Farhågorna sol stormar kretsa kring deras förmåga att störa elektriska system. En allvarlig sol storm skulle effektivt slå ut elnätet över ett stort svep av världen, vilket skulle få mycket allvarliga konsekvenser, eftersom det skulle vara nödvändigt att ersätta stora delar av nätet. Solar stormar kan också störa kommunikation och satelliter, och de kan vara mycket farligt för astronauterna om astronauter råkar vara i vägen för solvinden. En sol storm kan också innebära ett införande av enorma mängder strålning vilket är farligt för många levande organismer. Störningarna av jordens magnetfält kan också vara skadligt för vissa organismer. Vissa djur, till exempel, verkar vara känsliga för magnetfält och de kan bli förvirrade i en sol storm.

På grund av oro sol stormar, ett antal byråer övervaka solaktiviteten efter tecken på händelser som skulle kunna utlösa ett sol storm. Periodvis får varningar eller Varningar utfärdas för att varna människor på händelser som kan orsaka störning, t. ex. störning av radiosignaler. I händelse av en stor sol storm, dock finns det inte mycket som kan göras för att förbereda eller förhindra skada.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.