Vad är en Gram Stain?

Ett Gram stain hänvisar till ett positivt eller negativt testresultat uppvisas när en jod tvätt införs till en kultur av bakterier för att identifiera dess arter. Detta test, som kallas Gramfärgning, fungerar genom att påvisa förekomst av Lipopolysaccharides (lipoglycans) och peptidoglycans (mureins) som ingår i cellväggen av bakterier provet. Om låga koncentrationer finns, är provet sägs vara Gram-positiva. Däremot höga peptidoglycans utan Lipopolysaccharides indikerar att provet är Gram-negativa.

första bakterierna provet placeras på en glasskiva och värms upp endast till den grad gör den harmlösa i termer av att vara smittsam till föraren. Därefter är bakterierna provet behandlas med en gentiana violett-jodlösning för upp till sextio sekunder. Bilden är sedan försiktigt sköljas i rent vatten och Gram lösning tillämpas, vilket är en blandning av jod och kaliumjodid späds med vatten. Detta steg utlöser en reaktion på gentiana violett föreningen.

Inledningsvis producerar reaktion en mörkblå färg. Leder dock en efterföljande sköljning med etanol att färgerna för vissa bakterier prover för att blöda ut, men inte i andra. En slutlig färgämne lösning tillämpas som använder en kontrasterande färg, vanligen en variant av röd. Ett prov som accepterar denna motfärg visas röda, och är utsedd till Gram-negativa. Men ett prov som behåller den mörkblå färgen är Gram-positiva. Förutom identifiering, betydelsen av Gram färgas provet ligger i det faktum att gramnegativa bakterier producerar potent endotoxiner som kan orsaka allvarliga sjukdomar, såsom kolera och tyfus. Många gramnegativa bakterier är också resistenta mot antibiotika och det är inte möjligt att tillverka vaccin från dem. Dessutom har inte alla bakterier producerar ett positivt eller negativt resultat. Faktum är att vissa arter som anses Gram oprecisa eller Gram variabel. Andra arter är helt opåverkad av testet helt enkelt på att ha en vaxliknande skyddande skikt i sin cellvägg att fläckarna inte kan tränga igenom.

Den Gram stain testet utvecklades i slutet av 1800-talet av den uppmärksammade danska bakteriolog, Hans Christian Gram. Men det ursprungliga syftet med Gram stain testet var inte att skilja mellan olika bakteriearter alls. I själva verket, som Dr Gram bara på att skapa ett bättre sätt att upptäcka förekomst av bakterier i sputum prover som lunginflammation patienter. Det är också intressant att notera att Dr Gram upptäckt, medan oavsiktlig, skulle ha en stor betydelse för studiet av antibiotikaresistenta bakterier ett halvt sekel senare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.