Vad är en Fujita skala?

Fujita Scale (F-Scale), även kallad Fujita-Pearson Scale är en skala som används för att tilldela en intensitet betyg till tornados. De betyg som tilldelats en viss tornado baseras på hur mycket skada en tornado orsakar vegetation, landskap, och konstgjorda strukturer. År 1971 införde Tetsuya Theodore "Ted" Fujita vid University of Chicago, i förening med Allen Pearson, först skalan. Vid den tiden var Pearson chefen för den nationella svåra stormar Prognos Center, föregångaren till the Storm Prediction Center i Kansas City, Missouri.

Efter en tornado, ingenjörer och meteorologer tilldela en tjänsteman Fujita betyg till cyklonen följande visuella undersökningar av området. Dessa undersökningar utförs av mark och /eller marken, beroende på omständigheterna och tillgänglighet. Ground-swirl mönster kallas "cykloida märken" kan också användas för att bestämma Tornado s intensitet. Ögonvittnen, media och inspelningar, och radio spårning kan också användas för att exakt betygsätta tornado. var Ratings med Fujita-Pearson skala retroaktivt tillämpas tornados rapporterade från 1950 framåt. Dessa betyg uppdrag infördes i National Oceanic samt Atmospheric Administration (NOAA) National Tornado Database. Bedömningar tillämpades också många starka, ökända tornados som inträffat före 1950.

Enhanced Fujita Skala ersättas officiellt den ursprungliga Fujita Skala i USA under 2007, med manskap i EF0 genom EF5 snarare än F0 genom F5. I korthet visar F0/EF0 lätta skador, F1/EF1 indikerar måttlig skada; F2/EF2 visar stora skador, F3/EF3 indikerar allvarliga skador, F4/EF4 anger förödande skador, och F5/EF5 visar otrolig skada. Varken Fujita omfattande eller Enhanced Fujita Scale är vindhastighet och vind skalor klassificering, men skador vågar, trots att det inom varje relation till en rad olika vindhastigheter. Enhanced Fujita Scale tillkom som ett resultat av forskning som föreslås vindhastigheter starkare tornados på originalet Fujita Skala hade överskattats i hög grad.

Enhanced Fujita Scale tar byggandet kvalitet beaktas. Det standardiserar också olika typer av strukturer. Annat än att de två systemen är i huvudsak desamma. Enligt National Weather Service (NWS) i USA, finns det inga planer på att ompröva tidigare tornados använder utökad Fujita Skala, och det är osannolikt att en större andel av framtida cykloner kommer att få en nivå "5" rating på grund av växeln.

, Enhanced Fujita Scale liksom sin föregångare som fortfarande används i delar av världen förutom USA, är fortfarande en skada skala som sysselsätter uppskattningar för vindkraft hastigheter. Den nya skalan användes i USA för första gången ett år efter februari 2006 tillkännagivande och tillämpades på ett utslag av tornados som slet genom centrala Florida. De starkaste betyg på Enhanced Fujita Skala, EF5, tilldelades för första gången till den förödande tornado som tillplattade den lilla staden Greensburg, Kansas, maj 2007.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.