Vad är en Colorimeter?

en kolorimeter en ljuskänslig instrument som används i kolorimetri för att mäta färgintensitet ett objekt eller färgprov i form av röda, blå och gröna delar av ljuset som reflekteras från objektet eller prov. Detta liknar hur ett mänskligt öga. Den kolorimeter arbetar på grundval av Beer-Lamberts lag som säger att absorptionen av ljus överförs via ett medium är direkt proportionell mot koncentrationen av mediet. När ljuset passerar genom ett homogent medium, en del av ljuset absorberas av mediet. Som ett resultat, det är en minskning av intensiteten av ljuset som framkom mediet. En psykofysisk analys av det utstrålande ljuset bygger på mänskliga ögat och hjärnan uppfattar utförs för att få färg jämförelser. Den sectrophotometer, färg densitometer och färg fotometer är några viktiga typer av colorimeter. Fotospektrometer använder diffraktion gitter att dela upp ljusspektrum att bilda ett stort antal band. Färg densitometers, används främst vid tryckning, bara mäta färgen densitet grundfärgerna.

tillverkningskostnaden för en spektrofotometer är mycket hög, vilket gör det mycket dyrt. Vidare bör det hanteras med största försiktighet och kräver omkalibrering regelbundet. Färg fotometrar är också ofta dyra, men oftast kostar mindre än spektrofotometrar.

Andra typer av colorimeter låta digitala, laboratorium och portabel. Den digitala kolorimeter använder lysdioder (LED) som ljuskällor för att analysera absorptionsomfång och ger en flytande kristaller (LCD) för analysen. Laboratorium färgmätare är utrustade med enkel att använda kontroller och är avsedda för undervisningsändamål. Som namnet antyder är en bärbar kolorimeter också lätt att använda och kan genomföras var som helst, oavsett yttre omständigheter. Detta kolorimeter kan testa ett brett spektrum av våglängder och är klar att användas under några omständigheter. Bärbar färgmätare används för att studera vatten och markegenskaper. P

Många färgmätare kan anslutas till en TV eller dator för att analysera färgkontrast och justeringar ljusstyrka för att få en optimal bild på skärmen. Färgmätare utgör en grundläggande beståndsdel i färghantering i den grafiska branschen. Andra industriella tillämpningar omfattar kontroll av elektroniska komponenter och kvalitet i massa papper och mäta kvaliteten av trycksvärta.

diamanthandlare även använder färgmätare att mäta optiska egenskaper hos ädelstenar. Studien av enhetliga testmetoder är ett av de kliniska tillämpningar av colorimeter. I kosmetologi är kolorimeter används för att mäta solskyddsfaktor. Inom digital bildbehandling fältet, en CCD-baserad digital bildbehandling trikromatiska kolorimeter har också tagits fram, som omedelbart mäter ljusstyrka och kromaticitetskoordinater av olika geografiska platser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.