Vad är en Climograph?

Ah, vädret. Människor fascineras av det, tala om det, att förutse den och undersöka det för trender. Forskare är besatta av det, skapar legioner av tabeller och diagram för att förklara, redovisa och förutsäga vädret. Bland de många olika typer av grafiska representationer av vädermönster och indikatorer är climograph. Den climograph är vad det låter som-ett diagram som visar att klimatet i ett rum. Konkret visar en climograph den månatliga temperatur och nederbörd på en viss plats i världen vid en given tidsperiod. Flesta climographs visas denna information under en årlig span. En climograph är ett dubbelt syfte diagram som visar två olika typer av information. Ett stapeldiagram visar hur mycket nederbörd en given plats får under en tid. En linje diagram visar temperaturförhållanden för samma plats under samma tidsperiod. En climograph för en stad i den amerikanska Mellanvästern kan visa högre nederbörd under vintermånaderna, då temperaturen är lägre, och det omvända för sommarmånaderna. Detta är logiskt, eftersom det beskriver vädret mönster av sådana platser som observerats under hundratals år. Om du tittar på en climograph av, säger, Omaha, Nebraska, du kan förvänta dig att hitta temperaturer i tonåren i januari och nederbörd i dussintals inches. På platser som denna, kommer höjden på staplarna i stapeldiagrammet vara lägre under sommaren, medan kurvan för den Linjediagrammet kommer att bli högre, på vintern kommer det grafiska återgivningen vändas. Inte överraskande, städer i södra halvklotet visar vända trender, med högre temperatur och mindre nederbörd i januari och februari och lägre temperaturer och högre nederbörd i juli och augusti.

Vissa platser har en climograph visar höjder stapeldiagram och linje höjderna diagram som svarar. Regnskogar i Sydamerika, till exempel, har högre temperaturer samtidigt som de har högre nederbörd. Vissa platser är alltid varmt, och regnskogar registrera enorma mängder nederbörd varje år. Motsatsen till detta kan ses i Sibirien och Antarktis, platser som är kall hela tiden, men får stora mängder nederbörd året runt.

Väder forskarna använder en climograph att förutsäga nederbörd för olika platser. En undersökning av mer än en climograph kan identifiera väder tendenser som den globala uppvärmningen också. Jordbrukarna kan också konsultera en climograph när du planerar plantering strategier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.