Vad är en Antheridia?

Antheridia är strukturer förekommer i vissa organismer som producerar manliga könsceller, även känd som sperma eller könsceller. Ormbunkar, mossor och andra kärnfria plantor utnyttja antheridia för reproduktion, och dessa strukturer kan också hittas i alger och svampar. Ett mikroskop och några kunskaper i anatomi är nödvändiga för att visualisera dessa strukturer, eftersom de är ganska små, många mikroskopering bilder av antheridia i olika arter kan hittas på biologi webbplatser. Den kvinnliga motsvarigheten av antheridium är archegonium, med archegonia producerar kvinnliga könsceller.

struktur antheridium innehåller en tunn vägg av sterila celler som omger haploida celler som förökar sig att göra spermier. När muren är spruckna, är könsceller släpps, och de kan befrukta kvinnliga könsceller från samma organism eller från andra organismer för att skapa zygotes med en komplett uppsättning av diploida DNA.

organismer använder en mängd olika sätt att få könsceller de producerar i sin antheridia ut i världen. I vissa fall cellerna faktiskt rörliga, och de rör sig genom vatten eller en film att nå äggceller och befrukta dem. I andra fall är de sprids med vinden, och ibland anläggningen lånar ut en hjälpande hand med exploderande den antheridium att tvinga dem ut i luften. I många mossor kan antheridia finns på tippen av små stjälkar som hänger över resten av anläggningen. Dessa strukturer kan ses i organismer som går igenom en process som kallas växlingen mellan generationer, där organismen går igenom flera olika faser. Antheridia visas i Gametofyt fas, där hela organismen är haploida och gör könsceller genom mitos. När den resulterande könsceller säkring, gör de en diploid zygot som utvecklas till en diploidceller sporbildande producerar organism. Sporerna i sin tur utvecklas till en haploida Gametofyt skede som innehåller antheridia börjar cykeln om igen.

I högre växter såsom blomväxter har antheridia förändrats avsevärt från den form den tar i lägre växter. Istället för att ha en struktur för att producera manliga könsceller, har anläggningen enda pollenkorn som innehåller enstaka celler som delade göra spermier. Vid dessa anläggningar till könscellerna säkringen göra frön som innehåller näring för att stödja utvecklingsländerna zygot så att den har en bättre chans att mogna. Däremot anläggningar som använder antheridia för reproduktion är beroende av goda förutsättningar för zygot utveckling, trots att sporerna kan också under lång tid i dvala medan de väntar på sin chans.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.