Vad är en Ångström?

Om du trodde att nanometer var liten, har du inte träffat Ångström , men det beror väl på att det föregick nanometer. Uppkallad efter svenska spectroscopist och fysikern Anders Ångström (1814-1874), är Ångström ett arv måttenhet som motsvarar ett tio-miljarddels meter, eller 1 /10, 000. 000. 000 av 3,28 meter. Annorlunda uttryckt skulle det ta 245-miljoner angstroms till lika en tum, 10 miljoner angstroms till lika en millimeter, eller 10. 000 angstroms lika en micron. Och vid det här laget ni har gissat att en nanometer är en miljarddels meter, det tar 10 angstroms lika en nanometer.

1868 Anders Ångström studerade solstrålning och sammanställt en tabell av elektromagnetisk energi som uppmätts ljusvågor i steg om en tio miljondels millimeter. Det var denna måttenhet som blev känd som Ångström. Även Ångström har ersatts av nanometer som enhet val var det traditionellt används för att mäta mycket små objekt som atomer och obligationer kemiska förutom ljusvågor och det synliga spektrat. för människor, innefattar synligt ljus de våglängder som faller mellan rika violett och djuprött. Violett ljus, till exempel åtgärder på 4000-Angstrom typ, medan mörkröd är närmare till 7000 angstroms. Våglängder vid 5500 angstroms (precis mellan de två ytterligheterna) skulle vara gult ljus, mitt i det synliga spektrat. Men i dag är det synliga spektrat oftare uttryckt som sträcker sig från 400 till 700 nanometer (nm). göra några verkliga exempel på Ångström, ett mycket tunt hår på bara 50 mikron skulle vara 500. 000 angstroms tjock. Ett pappersark är ungefär en miljon angstroms tjock, och ett kreditkort är en jättestor 8-miljoner angstroms tjock.

Medan Ångström fyllt sitt syfte och är fortfarande används i vissa tekniska områden, så tidigt som 1978 International Committee for Weights and åtgärd kallas för pensioneringen av denna mätenhet genom att begära in forskare avstå från att tillämpa Ångström till nya ansökningar eller områden där det inte var t redan används. Den American National Standard för Metric praktiken avskräcks också dess användning och i dag Ångström anses föråldrad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.