Vad är UV-index?

Många forskare tyder på att solens ultravioletta (UV) ljus vågor är skadliga för människors hud och ögon vävnad. Som en följd av Världshälsoorganisationen (WHO) skapade UV-index, ett standardiserat system för att mäta hur mycket UV-ljus som tränger in i jordens atmosfär. Den linjära skalan är ett sätt för regeringar och forskare för att mäta och följa ultraviolett ljus intensitet, liksom för att varna allmänheten om potentiella faror som är förknippade med hög UV-nivåer.

UV-strålning är en specifik uppsättning av våglängder på ljuset spektrum. Vågorna är kortare än synligt ljus. Klassificeras ofta som UVA-och UVB, är dessa ljusvågor som betraktas som typiskt mer farliga för hud och ögon än synligt ljus. UV-index mäter mängden av dessa potentiellt skadliga vågor som når den lägre atmosfären. Det finns flera faktorer som påverkar ultraviolett ljus inom ett visst område. Första position solen på himlen är ofta viktigt. Seasons kan påverka UV genom att ändra solens avstånd och vinkel av ljus i förhållande till jorden. Dessutom är UV ofta starkast på breddgrader närmare ekvatorn.

För det mesta, mäter UV-index intensitet ljusvågor på sol middagstid, eller den tid på dagen när solen är störst i himmel. Solljus är oftast starkast just nu. Solar middagstid får inte vara samma som middag på en klocka.

För det andra kan atmosfäriska förhållanden påverka ultraviolett nivåer, liksom. En tjockare atmosfär ger lägre strålning, så att UV-index är ofta skiljer sig från berg till dal. Molntäcke kan också ha en effekt, men inte göra en stor förändring, eftersom UV-strålning kan normalt penetrera molnen bättre än andra ljus våglängder. Dessutom ozon i den höga atmosfär kan filtrera bort skadlig UV-strålar.

Slutligen kan reflekteras från marken spelar också en roll i UV-index. Snö, vatten och sand kan reflektera UV-ljus. Denna reflektion kan öka graden av ultravioletta strålar träffar en person utomhus i dessa villkor, eftersom de inte bara tar emot UV direkt från solen, men det reflekteras tillbaka upp på dem från marken. Det finns flera sätt att begränsa en persons exponering för UV-ljus. Solglasögon med UVA-och UVB-filter kan skydda en persons ögon från skadliga strålar. Solskyddsmedel med minst solskyddsfaktor (SPF) 15 ofta rekommenderas att skydda huden.

Privatpersoner kan också vilja söka skugga, hållas inomhus, eller åtminstone undvika direkt solljus under rusningstid solljus. Beroende på vilken tidszon, faller denna period som vanligtvis från 10:00 till 4:00 Människor kan också vilja att täcka huden genom att bära långa ärmar, byxor och en bredbrättad hatt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.