Vad är Superlubricity?

Superlubricity är ett speciellt material fenomen där friktionen mellan två material sjunker till nära noll. True noll friktion är inte termodynamiskt tillåten, men superlubricity kommer nära. Detta superlubricity fenomen uppstår när två ytor har kristall gitter som är i INKOMMENSURABEL kontakt, vilket innebär att kristallen arrangemanget är så att endast en liten minoritet av atomer på ytan kommer i kontakt med den motsatta ytan, vilket ger en försvinnande liten mängd friktion.

Hittills har superlubricity observerats mest framträdande med grafit, men det har också observerats kort mellan glimmer skivor eller mellan en volfram-nål och en kisel eller grafit yta. Superlubricity upptäcktes när fysiker studerade vid mycket hög precision, ytor friktionen kraft mellan kristall. När det finns en "lattice mismatch" mellan två sådana ytor kan friktion avvika nästan helt. Denna väv mismatch uppnås bara genom att spela med inriktning kristallen lager i förhållande till varandra.

Superlubricity är intressant eftersom det sker i en torr miljö-två kristall ansikten-snarare än den våta miljön normalt förknippas med smörjmedel. I ett konventionellt smörjmedel, ytor kärning åtgärder mellan smörjmedel molekyler och intilliggande faktiskt åstadkommer vissa motsättningar, vilket leder värme, energiförluster och gränser material. I exakt tillverkade superlubricant ytor, skulle detta marginella energiförluster försvinna praktiskt, att nya typer av teknik som möjligt. Tyvärr, för att säkerställa korrekt orientering och stabilitet i kristallen gitter kan kräva nanoskala teknik, något utanför det intervall av dagens tillverkning.

Superlubricity myntades av relation till egenskaper supraledning och superfluidity men har ingen riktig likheter med dessa. Superlubricity och sin studie är ett relativt nytt område, uppvuxen i 1991, men inte studerat mycket i tiden. I Supraledning elflödena utan motstånd, och i superfludity, en vätska strömmar utan motstånd (friktion). Även Superfluids är friktionsfritt, liknar superlubricants, är den bakomliggande fysikaliska mekanismen fundamentalt olika.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.