Vad är Sun Bursts?

Sun brister är plötsliga utsläpp av energi från solens atmosfär kallas koronan. Även om brister är inte synliga för blotta ögat, representerar de enorma mängder av kraft, och de kan ha en inverkan på jorden och mer avlägsna planeter som energin färdas genom solsystemet. Under perioder av ökad solaktivitet, kan solen spricker bli tillräckligt allvarlig för att stänga av satelliter och annan utrustning, som vi människor har lärt sig att deras förtret.

Förändringar i solens verksamhetsnivå orsakas av solens rotation. Liksom andra organ i rymden, solen rör sig, och som det gör, skapar det en solcykeln som orsakas av roterande styrkor längs ytan av solen. Sun brister brukar börja med solfläckar, mörka områden som visas på solen när kylaren inre kärna av solen är tillfälligt utsatt av skiftande koronan. När solfläckar börjar sprida sig kan det signalera en förväntad ökning av solaktiviteten.

soleruptioner, en annan typ av solen sprack uppstår när koronan släpper enorma mängder energi i bråkdelen av en sekund, vilket ger en ljuspunkt att visas. Soleruptioner ofta inträffar runt solfläckar, även om de också förekommer inom koronan, där de inte kan bekräftas med visuella observationer. En stor sol utflytning kan frigöra tillräckligt med energi för att störa kommunikation på jorden, eftersom den elektromagnetiska energin från solen växelverkar med jordbundna kommunikationssystem och satelliter. I en radikal form av sol brast kallas coronal massa Eject (CME), driver solen ut enorma facklan av plasma. Dessa plasma facklor kan trycka mot jordens atmosfär, vilket särskilt ljusa, långvarig och lysande norrsken, och de ökar också strålningen i rymden avsevärt. CMEs är en av anledningarna till att rymdfart är potentiellt mycket farlig, eftersom den ökade strålningen nivå kan utgöra en risk för levande organismer i rymdfarkoster.

Forskarna kan använda ebb och flod av sol spricker för att följa solens cykler, och att samla mer information om hur solen fungerar. Den verksamhet som observerats i solen är också förekommer i andra stjärnor, även om forskarna inte kan vanligtvis se dem i aktion på grund av de stora avstånden. Förståelse mönster solen spricker är viktigt att näringslivet och forskarvärlden, eftersom solen spricker kan avbryta satellituppskjutningar, flykt rymdfarkost, och många andra mänskliga aktiviteter, ibland med förödande konsekvenser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.