Vad är Stökiometri?

Stökiometri är matematiken bakom läran om kemi. Med hjälp av kända fysiska lagar, såsom lagen om bevarandet av massa och lagen om bestämda proportioner, är stökiometri används för att samla information om de mängder av olika element som används i en kemisk reaktion, och om de skedde i form av gaser, fasta ämnen eller vätskor . Använder matematik, kan någon bestämma mängder av vissa delar behövs för att skapa en önskad reaktion, eller de kvantiteter som används i framställningen av en reaktion som redan har inträffat.

Beginning kemi klasser normalt bland annat en introduktion till stökiometri, där studenterna ombeds att balansera kemiska ekvationer på sina läxor och klass. Stökiometri förlitar sig på det faktum att delar beter sig på förutsägbart sätt, och att frågan kan inte skapas eller förstöras. Därför, när element kombineras för att skapa en reaktion, något känt och specifikt kommer att hända, och resultatet av reaktionen kan förutses på grundval av de uppgifter och mängder.

Kemister undersöka både reaktanter och produkter, vilket kan inkludera en ny kemisk förening tillsammans med restprodukter. I ett enkelt exempel på stökiometri, syre och gaser väte kombineras för att skapa vatten, men bara i uppsättning mängder. Få en bestämd mängd vatten, kan en kemist avgöra hur mycket syre och vatten gick in reaktionen som skapade vatten med stökiometri och kunskaper om grundläggande kemi. Kemister arbetar i labbet kan även bestämma storleken på olika produkter för att skapa en viss reaktion innan de inleder ett experiment. En av underbyggnad stökiometriska beräkningar är att beloppen måste vara konstant. Man kan inte dra element ur tomma luften, och därför en ekvation blir obalanserat om den ena sidan innehåller mer än den andra. Kemister använder en måttenhet som kallas mullvad att mäta massan på stökiometri, och när de balans ekvationer, de ser till att båda sidor är lika, även om den kemiska reaktionen utarbetat en ny kemisk förening.

Även stökiometriska beräkningar kan verka som utom räckvidd för forskare ensam, folk använder faktiskt stökiometri varje dag, även om de kanske inte är medvetna om det. Bagare, till exempel starkt beroende av principerna för kemi och behöver vägas ingredienser, och de använder kända egenskaper "delar" de arbetar med att skapa en balanserad ekvation: ett recept som kommer att få ett positivt resultat. Stökiometri används också i ett antal branscher, allt från oljeraffinering till hårfärgningsmedel produktion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.