Vad är Pelycosaurs?

Pelycosaurs (från grekiskans pelyx som betyder "skål" och sauros som betyder "ödla") är en ordning tetrapodernas som dök upp under Late karbontiden, blomstrade under den tidiga Permian, sedan ersattes av deras ättlingar, therapsids under Late perm. Denna primitiva gruppen var den dominerande formen av marksänd liv för cirka 40 miljoner år, 3/5ths hur länge dominans hos däggdjur, och var bland de första amnioternas (icke-amfibie tetrapoder) att utvecklas. Det är en av de mest primitiva grupperna tetrapodernas, efter basal fyrfotadjur och tidig groddjur.

Pelycosaurs varierade i storlek från en stor råtta till en varg till större än en elefant. Är den dominerande formen av markbundna liv utvecklats de utnyttja många roller, inklusive växtätare, insektsätare och rovdjur. Några liknade robust ödlor, andra var mer främmande, som ikoniska Dimetrodon grandis , en Toppkonsument 3 1 /2 meter (11 fot) lång, med enorma vertebrala utökningar som skapade en stor hud-covered segel. Det här djuret hade en något drake utseende. Andra pelycosaurs delade ryggen seglet, som tros ha använts för att höja temperaturen i djuret. Annan pelycosauren, Cotylorhynchus , var ett gigantiskt tunnformade växtätare med ett litet huvud och en total längd av mer än 6 m (20 fot). Det skulle ha varit längre och tyngre än den största elefanter lever i dag.

Pelycosaurs var bland de första amnioternas, dvs de hade väl utvecklade ägg, tillåta dem att våga långt från vattnet-groddjur måste förbli fuktig och lägger sina ägg i vatten. Den pelycosaurs var den första framgångsrika Amnioter grupp, kan kolonisera kontinenten interiör som hade nåtts av växter och insekter tiotals miljoner år tidigare. Men när pelycosaurs var lyckade, Early permiska, var också en tid av stora öknar, som alla världens kontinenter hade samlats i den superkontinent Pangea, som omfattade praktiskt taget alla jordens landmassa. Interiören i Pangaea skulle har varit den största öknen i världen någonsin hade sett. Av denna anledning, konst som skildrar rekonstruktioner av pelycosaurs visar ofta dem i en öken-liknande bakgrund, även om många grupper av pelycosaurs troligen bodde i skogen.

Pelycosaurs ibland klumpas ihop med dinosaurier, speciellt när den förenklar för barn, men vuxna borde veta att det inte finns något samband mellan dinosaurier och pelycosaurs förutom att de båda var den dominerande formen av liv på jorden under en period. Trots deras ibland reptils utseende, var Pelycosaurs synapsids, inte sauropsids (reptiler) och faktiskt förfäder till däggdjuren. En grupp av pelycosaurs, den therapsids, fortsatte med att förvärva mycket däggdjur funktioner, och efter mer än hundra miljoner år, producerade den första riktiga däggdjuren. Alla pelycosaurs dog ut före slutet av perm, skona dem från de massiva försvinna vid dess slut.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.