Vad är Pascals lag?

Pascals lag säger att när trycket som är placerad på flytande i en container, kommer det att sprida lika för alla delar av containern. Den upptäcktes av den franske matematikern och filosofen Blaise Pascal på 1600-talet. Han uppfann den hydrauliska pressen, den vanligaste tillämpningen av lagen. En enkel demonstration av Pascals lag är att hoppa på en ballong. När trycket är placerad på toppen av ballongen, den luft som sprids till resten av ballongen som leder till antingen en missbildade ballong eller en som snedvrider till den punkt man kan, och sedan bryts under trycket. Detta gäller till exempel hjälp för visualisering, men Pascals lag tekniskt gäller för en behållare fylld med vätska, inte luft. Om du vill överföra experiment med vatten bildas en gemensam demonstration använder en flaska, en ballong, och några Matchstick huvuden. Fyll flaskan med vatten nästan upp till toppen och släppa Matchstick huvuden i vattnet. I vila, kommer Matchstick huvuden flyter överst i vattnet. Sträcka halsen på den uppblåsta ballongen på flaskan och trycka med ett finger på ballongen, gå in i flaskan. Den Matchstick huvuden kommer att flyta ner i flaskan så att trycket ökar på vattnet.

Pascals lag förklarar också varför en vinflaska kan spricka eller gå sönder när någon försöker ersätta en kork som har tagits bort. När flaska hade luften ursprungligen sugits ut och ersättas med en kork. När korken var stoppade, in luft i flaskan. Att ersätta korken sätt att komprimera den nya luften på vinet i flaskan. Vinet kan bara komprimera så långt innan vätskan måste trycka utåt över hela ytan på flaskan, vilket sprickbildning flaskan.

Den vanligaste användningen av Pascal's lag i ett hydrauliskt system. I en hydraulisk press, är en vätska som inte kan komprimeras placeras i en liten kolv. Trycket placeras på vätskan genom ett handtag trycks in av användaren. Vätskan överförs till en större kolv som sedan hissar. Trycket som används för att trycka på mindre kolven nedåt förskjuts jämnt hela sluten enhet med mindre ansträngning än vad som skulle krävas för att lyfta större kolven i sitt eget, ungefär som en hävstång för att lyfta en sten. Detta begrepp används i hydrauliska system av olika typer, såsom bromssystem på flygplan, och på vissa fordon.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.