Vad är Jordbävningar?

En jordbävning är en darrning i jordskorpan, som orsakas av sådana som ligger under dess yta. Jordbävningar kan variera i intensitet från seismisk aktivitet som är knappt mätbar med hjälp av sofistikerade anordningar, till förödande jordbävningar som kan städer nivå och tsunamier igång och ibland till och vulkanisk aktivitet. Studien av jordbävningar är känt som seismologi, ett ord som härstammar från ett grekiskt ord som betyder "att skaka. "

Jordens yttre lager, eller som crust, består av två delar: litosfären, ett grekiskt ord som betyder "Rocky sfär" och athenosphere, ett tjockt lager av vätska som vilar ovanpå den övre manteln. Vätskan rock i övre manteln håller skorpan i ständig rörelse, med kanter kontinentalplattorna som sakta dras isär eller tillsammans, eftersom de flyter på athenosphere. Förflyttningen av dessa plåtar är vad som utlöser jordbävningar. Förutom plattgränser, jordbävningar förekommer även längs fel, sprickor i litosfären som orsakas av den påfrestning som skapas tektoniska plattor glider. Det finns ett antal olika typer av fel, men de flesta kan delas in i tre Kategorier: strike fel slip, fel dragkraft och vanliga fel. En strejk slip fel uppstår i ett område där två plattorna glider förbi varandra, medan en dragkraft fel händer när plattorna skjuts ihop. Ett vanligt fel är ett resultat av plåtar att dras isär. Den största normala fel i världen går i djupa ryggar havet ocean av Stilla havet och Atlanten, där plattorna drar isär, krascha in i kontinentalplattorna och orsakar dragkraft fel. Jordbävningar längs varje fel som har olika egenskaper som hjälper seismologer att identifiera dem.

rötter en jordbävning ligger i betonar placeras på litosfären som driver på ytan av jorden. Tryck bygger upp längs en fel linje som slutligen misslyckas, ofta djupt under jordskorpan, i ett område som kallas fokus jordbävningen. Motsvarande fläck på jordytan kallas epicentrum, och oftast den största koncentrationen av skador inträffar här. När felet misslyckas, utlöser det seismiska vågor, mycket låga vågor ofta ljud som förekommer i flera former som kan orsaka jorden till Ripple, hävning, spänne, eller riva sönder. Vågorna kan fortsätta i timmar efter jordbävningen utlöstes och efterskalv, ytterligare mindre jordbävningar, kan fortsätta i månader.

intensitet en jordbävning kallas dess omfattning . Olika skalor har föreslagits för att mäta jordbävningar fram till 1935, då Richterskalan togs fram. Enligt Richterskalan, är varje storleksordningen 10 gånger mer intensiv än den förra. En två är 10 gånger mer intensiv än en, medan tre är hundra gånger större. De flesta jordbävningar runt om i världen under en 4,5, storlek där en jordbävning kan börja skada byggnader, och varje år finns det minst en jordbävning högre än en åtta, med den största moderna jordbävningen som någonsin registrerats som förekommer i Chile 1960, den uppmättes en 9. 5.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.