Vad är Jontofores?

Jontofores är en medicinsk åtgärd som en mild elektrisk ström appliceras på huden. Denna elektriska ström som syftar till att tillfälligt öka permeabiliteten i huden, så medicin för att gå igenom vad som normalt skulle vara ett hinder. Denna process används som en metod för drug delivery och att testa för cystisk fibros. till grund för många typer av iontophoresis behandling är det faktum att när en mild elektrisk ström appliceras på huden, det blir mer permeabel. Detta innebär att porerna som svettkörtlar och hårsäckar är mer mottagliga för införandet av kemikalier. Många sjukgymnaster använder förfarandet av detta skäl. När det används på detta sätt, kan anti-inflammatorisk medicin lämnas över huden, vilket gör att sjukgymnast för att mer direkt rikta ett område av kroppen som behöver behandling. En klack tillstånd kallat plantar faciitis, och en inflammatorisk sjukdom som kallas bursit båda kan behandlas med denna metod av drug delivery. Ett nervsystemet tillstånd som kallas hyperhidros kan också behandlas med iontophoresis. Hyperhidros orsakar ökad svettning, särskilt från händer och fötter. Detta villkor utvecklas eftersom kroppens sympatiska nervsystemet kan inte riktigt kontrollera kroppens temperatur, särskilt i extremiteter. Som ett resultat, händer och fötter och andra platser såsom bröst, armhålor och rygg, svettas överdrivet.

Jontofores kan bidra till att behandla detta problem, men exakt hur denna behandling hjälper till att minska symtom hyperhidros är okänd. Den förhärskande teorin är att elektrisk stimulering tjänar tjockna hudens yttre lager, minska strömmen av svett på ytan av huden. Denna behandling är vanligen används endast för hyperhidros i handflatorna i fotsulorna. Under förfarandet måste en patient sitta med sina händer eller fötter nedsänkt i ett grunt vatten bad, medan en svag elektrisk ström leds genom vatten. Denna behandling kan upprepas varannan vecka tills svettning minskas. En annan användning av förfarandet som ett diagnostiskt test för cystisk fibros. Denna ärftlig sjukdom orsakar överproduktion av slem, och avsevärt förkortar patientens livslängd. Det enklaste diagnostisk markör för att mäta är svett klorid nivå, eftersom människor med cystisk fibros har en kraftigt förhöjd halt av klorid i sin svett. Under provningen, en svett framkalla kemisk appliceras på huden, efter detta, iontophoresis utförs för att stimulera svettkörtlarna. Svett samlas på filterpapper och analyseras för förekomst av klorid.

Människor som bär pacemaker, har ett hjärtfel, eller har epilepsi, bör inte använda detta behandling. Dessutom kan det vara farligt för gravida kvinnor. Förutom den ökade risken för dessa grupper av människor, iontophoresis biverkningar är minimala. Behandlingen kan torkning för huden, mjukgörande rekommenderas efter behandling för att minska torrhet. Skrubbsår på det hudområde för att få den behandling bör täckas med vaselin eller ett liknande ämne, innan behandlingen inleds, för att förhindra irritation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.