Vad är Hardjur?

Hardjur, Order Lagomorpha, är en ordning av moderkakan däggdjur som inkluderar två familjer, Leporidae (harar och kaniner), och Ochotonidae (Pikas). Hardjur är en del av Grandorder Anagalida, som även omfattar gnagare och näbbmöss elefant. Vid ett tillfälle, baserat på deras ytliga likheter, klassificerades hardjur som en superfamilj inom ordningen Rodentia, men har sedan fått sin egen ordning.

Ordet "hardjur" härstammar från det grekiska Lago -, vilket betyder hare, och- morph , vilket betyder med lik. Ordern omfattar cirka 45 arter.

hardjur alla mark-bostad, och kan hittas på alla kontinenter utom Antarktis. Deras naturliga utbredningsområde ingår alla kontinenter men Antarktis och Australien. Hardjur infördes till Australien och Nya Zeeland med tidiga europeiska kolonisatörer, där de återges snabbt och oändligt mycket på bekostnad av den lokala floran och faunan. Detta ledde till att säga, "avel som kaniner". På dessa isolerade landmassor, hardjur saknar naturliga fiender, eftersom de få överlevande pungdjur predatorer (t. ex. tasmanska djävulen) är nästan utrotade, och naturliga arter är mindre glupska äter med långsammare ämnesomsättning och reproduktiv priser.

Hardjur är små och lurviga, visa lite interna förändringar i förhållande till andra däggdjur order. De varierar i storlek från små Steppe pika, 18 cm (7 tum) lång med en vikt på 75-210 g, i större Fältharen, vars största medlemmar har ett huvud-kroppslängd på 76 cm (30 tum) med en vikt på 5 kg (11 lb). Utdöd hardjur, såsom Minorcan Giant hardjur, vars fossil hittades vid Medelhavet ön Menorca, varierade upp till ca tre meter i höjdled (ej inklusive öron), med en vikt på 23 kg (50 lb). Detta är ett exempel på ö gigantism, där arter på öar växer till stora storlekar på grund av avsaknad av rovdjur.

Kaniner och harar är vanliga djur hittas bland gräsytor, där de foder på en SKYMNINGS schema (gryning och skymning). Genom foraging vid dessa tillfällen, undvika de rovdjur anpassas till antingen dag eller natt jakt, gör största möjliga nytta av ljus samtidigt som man undviker risken för mitt på dagen. Pikas, mindre ofta stöter på människor, är små hardjur som lever i kolonier bland sprickor i klippor, ofta i kyliga bergsområden. De underrätta varandra om förekomst av rovdjur med hjälp av en högfrekventa pip.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.