Vad är Efterskalv?

Efterskalv är mindre jordbävningar som inträffar efter en större jordbävning, längs samma fel. De kan vara förvirrande för människor som upplevde den första jordbävningen, eftersom de inte alltid hamnar i en igenkännbar mönster eller system, skakningar människor och hus utan förvarning. Eftersom efterskalv, som jordbävningar, inte kan förutsägas, om du får en jordbävning, bör du vara beredd på efterskalv, och vidta åtgärder för att förbereda dig även få familjemedlemmar och husdjur ur vägen för osäkra strukturer. är en jordbävning orsakas av stress under jordskorpan. Det finns ett antal olika typer av jordbävningar, och de varierar i intensitet lindriga skalv som knappt kände till svåra jordbävningar som orsakar stora mängder skada och kan utlösa tsunamis och vulkanutbrott. Den verkliga känslan av att flytta jorden orsakas av seismiska vågor, som mäts längs en skala som kallas Richterskalan. Richterskalan klassificerar intensitet i storleken på 10: en jordbävning som mäter fyra på Richterskalan, till exempel, är 10 gånger mer intensiv än en trea. Efterskalv efter nästan varje jordbävning, som jordens botten och anpassar sig, och de kan ibland vara mycket allvarlig.

Efterskalv hända längs samma fel linje som den första jordbävningen inträffade den, och de kan pågå i månader . Ju längre dröjsmål, desto svårare kan vara att skilja mellan ett efterskalv och en helt ny jordbävning. Seismologer titta på epicentrum för jordbävningen, att den seismiska historia i området, och den typ av fel avgöra om en jordbävning är ett efterskalv. Generellt gäller att ju längre tid efter en större jordbävning, desto mindre troligt Efterskalv är även en stor seismisk händelse i ett normalt lugnt område kan stimulera stora efterskalv i månader.

Generellt Efterskalv är svagare än den första skalvet, men de kan fortfarande göra en hel del skador, särskilt för strukturer. Strukturer försvagas av den ursprungliga skalvet kan kollapsa från efterskalv, som sätter enorma mängder stress på angripna stöd balkar. Av denna anledning är att människor uppmuntras att utrymma byggnaden efter en jordbävning, i fall efterskalv orsaka byggnaden att kollapsa. Efter en större jordbävning, byggnader högbanor och broar bör kontrolleras för att avgöra om de är säkra, och människor borde vara försiktiga med nedfallna träd och kraftledningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.