Vad är Aposematism?

Aposematism är en strategi som används av vissa djur för att varna andra att deras närvaro och främjar skatteundandragande. Detta är oftast i samband med varningen färg, men den varningssignal kan också ta formen av en form, samtal eller lukt. Några exempel på djur som uppvisar Aposematism omfatta getingar, vissa trollsländor, Tiger Moth, svarta änkan spindel, korall orm, kobra, nyckelpigor, bläckfisk, den Pilgiftsgrodor och diverse andra insekter, kräldjur, groddjur och fåglar. Även vissa växter, såsom foxgloves, anställa Aposematism.

Aposematism är raka motsatsen till en annan gemensam evolutionär strategi, crypsis. Crypsis består av ett djur döljer sig, medan Aposematism är det motsatta-att väcka uppmärksamhet till sig själv. Men djuret oftast bara drar till sig uppmärksamhet till sig själv eftersom det har något att stödja sig upp-oftast Venom, men ibland en obehaglig smak eller giftiga kött. Vara försiktig, rovdjur och andra djur undvika varningen. Ett undvikande av djur med ljusa färger är förmodligen delvis byggt in i våra sinnen från födseln, på grund av evolutionär psykologi.

Även om det tar betydande metabola resurser att utvecklas och upprätthålla system för självförsvar, har många djur gjort det. När ett sådant system har utvecklats, är Aposematism en av flera möjliga riktningar för de arter som färdas i. Även om många getingar är färgstark, finns det vissa som inte är det. Dessutom, vissa djur som vanliga myror, anses aggressiva och innehåller lite näring, vilket endast specialiserade rovdjur äter dem, men många arter saknar varning färgning. Så närvaron av defensiva strategier gör Aposematism mer sannolikt, men inte garantera det. Vi har goda skäl att vara rädd för vissa färgglada djur. Några, såsom getingar, ge en smärtsam sting som kan upprepas om och om igen. Vad är värre, getingar släppa speciella enzymer som lockar till sig andra getingar hålla sveda. En geting finns i Japan, den japanska jättebålgeting, har ett sting så kraftfull än den har jämfört med att ha en glödhet spik hamras in din arm, och det kan döda. Annan aposematic arter, Golden kokoigiftgroda, är en av de mest giftiga djur på jorden. Dess gift är så dödlig att en enda 2 (5 cm) individuella innehåller tillräckligt med gift för att döda 10. 000 möss, 20 människor, eller två elefanter.

En del djur utvecklas ljusa färgsättningar genom härmning-men saknar försvar sig, de vill ska visas för rovdjur som om de vore något sätt farligt. Detta kallas Batesian mimik, och det finns otaliga exempel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.