Vad är Abscisic Acid?

Abscisic syra är en växt hormon som är ansvarig för dvala och hämning av tillväxten, bland andra processer i växtens utveckling. När det upptäcktes först och testade, ansågs abscisic acid att spela en roll i abscission, eller avgivande av växtens blad eller frukt. Detta är en del av hur det hormon som fick sitt namn, men de flesta forskare inte längre tror att abscisic syra har denna funktion. Detta hormon kan också ske vid vissa tider av en anläggning under stress, som kan uppstå i situationer som t. ex. brist på vatten.

Första gången abscisic syra identifierades och beskrevs var 1963. Vetenskapsmannen Frederick Addicott, i sällskap av sina medarbetare, letade efter det hormon som orsakade abscission av frukt i bomull växter. Två olika föreningar var isolerade, och då kallades de abscisin I och abscisin II. Den senare kom så småningom att kallas abscisic syra, trots att dess roll i abscission anses nu vara tvivelaktig i bästa fall. Två andra grupper av vetenskapsmän, som var samtida Addicott, också upptäckte dessa föreningar ungefär samtidigt. En av de viktigaste rollerna för abscisic syra skjuta celltillväxt och delning när det börjar bli dags för anläggningen att gå in i ett vilande tillstånd, t. ex. i höst. Vid denna tid på året är det hormon som produceras i knopparna som blir frukt under det följande året. Det inte bara stannar tillväxten i olika delar av anläggningen, men i vissa fall orsakar det bildandet av ett hårt yttre höljet på bud, som skyddar den från hårda vinterförhållanden. Vid slutet av en period av dvala, är andra hormoner, som handlar i strid med abscisic syra, som produceras för att orsaka förnyad tillväxt i anläggningen.

Båda typerna av hormoner är alltid närvarande i viss mån i fabriken, men det är deras relativa att klarlägga situationen för en anläggning tillväxt. Abscisic syra kan också spelar in under säsongen tillväxt, som en mekanism att klara av stress. Specifikt, gör det att små porer på bladen, så kallade stomata, att stänga när det råder vattenbrist. Detta saktar ned den hastighet med vilken vatten kan läcka ut ur bladen och därmed bevara livet i anläggningen. Slutligen kan abscisic syra också framställas av en anläggning till följd av en skada, då den leder till syntes av vissa proteiner som bidrar till läkning av skadan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.