Vad Jäsning?

I en allmän bemärkelse, är jäsning omvandling av en kolhydrat som socker till en syra eller alkohol. Mer specifikt kan jäsning hänvisa till användningen av jäst ändra socker till alkohol eller användning av bakterier för att skapa mjölksyra i vissa livsmedel. Fermentation förekommer naturligt i många olika livsmedel ges rätt förutsättningar, och människor har avsiktligt utnyttjat det för många tusen år. De tidigaste användningarna av jäsningen hade störst sannolikhet att skapa alkoholhaltiga drycker såsom mjöd, vin och öl. Dessa drycker kan ha skapats så långt tillbaka som 7000 f. Kr. i delar av Mellanöstern. Fermentering av livsmedel såsom mjölk och olika grönsaker hände förmodligen någon gång ett par tusen år senare, i både Mellanöstern och Kina. Medan den allmänna principen om jäsningen är samma för alla dessa drycker och livsmedel, men den exakta metoder för att nå dit och slutresultatet skiljer.

Öl görs genom att ta en nypa, som korn, vete eller råg, gro och torka den och malning det till en mäsk. Detta mäsken blandas sedan med varmt vatten, och några jäsning påbörjas. Efter att behandlas vidare, vätskan överförs till ett jäskärl, där jäst tillsätts till blandningen. Detta jäst "äter" sockret som finns i mäsken och omvandlar det till koldioxid och alkohol. Efter några veckors jäsning och under ytterligare konditionering, ölet är färdigt att filtreras och konsumeras. är Vin skapas genom en liknande metod som också innebär jäsning. Druvor krossas för att frigöra socker-rika safter, som sedan antingen överföras snabbt bort från skinn eller vänster för att vila en tid för att absorbera en del av smak, tanniner och färg på skinn. Jäst tillsätts därefter, och druvsaft får jäsa för ett antal veckor, varvid den flyttas till olika containrar och jäst i en långsammare takt, och slutligen år eller på flaska. p

Betning livsmedel, såsom gurkor, kan ske genom att dränka grönsaker man vill att beta i saltvatten lösning med ättika tillsättas. Med tiden bakterier skapar mjölksyra som ger maten dess speciella smak och hjälper till att bevara det. Andra livsmedel kan betade enkelt genom att packa dem i torrt salt och möjliggör en naturlig jäsningsprocess inträffa.

p

Mjölk kan också odlas, och människor har använt jäsning med mejeriprodukter för nästan 5000 år. Det har spekulerats i att tidigt jästa mjölkprodukter, t. ex. yoghurt, var resultatet av en naturlig jäsning som uppstod när mjölken var odlade av bakterier som bodde i huden säckar används för att lagra mejeri. Yogurt dessa dagar sker genom att ett antal särskilda bakterier, såsom L. acidophilus och L. bulgaricus för mjölk och hålla det vid rätt temperatur. Bakterierna börjar omvandla sockret i mejeriet till mjölksyra, så småningom skapa vad vi känner till som yoghurt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.