Vad gör en astronom?

En astronom är en person som studerar, klassificerar, och beskriver företeelser i himlen. Astronomen har varit en av de viktigaste rollerna i den moderna vetenskapliga världen, med några av de stora steg i metodik som kommer från området för astronomi. I det moderna, det är inte många som identifierar sig som en astronom, med American Astronomical Society har mindre än 7000 medlemmar, till exempel. Trots detta fortsätter begreppet astronomen att fascinera allmänheten som en romantisk figur blicken mot himlen. En av de mest välkända personer att bära namnet astronomen var 16th century astronomen Nicolaus Copernicus. Copernicus utvecklat en heliocentriska modell av vårt solsystem, placera solen i centrum och jorden kretsar runt det, och därmed blev de flesta av de dominerande världsbilder av tiden på sina huvuden. Även om en heliocentriska modell hade lagts fram av olika lysande begåvningar från den islamiska världen, Indien och Grekland, som Copernicus han ut i väst på ett sådant sätt att det var omöjligt för världen att ignorera.

Inte långt efter Copernicus, expanderade astronomen Galileo Galilei på Copernicus synpunkter. Han gjorde teleskopet betydligt mer effektiv än den hade varit, så astronomen att göra mycket mer detaljerade synpunkter, inklusive visning månens kratrar, solfläckar, och fyra av de månar Jupiter. Galileo var en hängiven katolik, och i själva verket reste till Rom för att visa månar Jupiter jesuiten Collegio Romano som bevis för kopernikanska heliocentriska modellen. Kyrkan avvisade Galileo åsikter, och så småningom fann honom starkt misstänkt för kätteri och placerades i husarrest.

Sir Isaac Newton, förutom hans många andra bedrifter, var en inflytelserik astronom. Många av hans observationer ledde honom till att utveckla några av hans storslagna teorier om rörelse, gravitation och fysiska dynamik. Edmond Halley, en 18th century astronom, befruktad av en teori om banor för kometer. Han använde denna teori för att förutsäga en komet år 1682, som så småningom skulle få namnet till hans ära, som Halleys komet. En av de grundläggande historiska distinktioner en astronom är hans eller hennes beroende av observation för att komma fram teorier. Det är förmodligen anledningen till att den astronom är så romantisk siffra för de flesta. Himlen på natten är respektingivande inspirerande för de flesta, och en livslängd tillbringade stirrar in i dem och försöka plumb deras mysterier är något som tilltalar många. Även det romantiska idealet om en skrumpen gubbe med blicken på ett teleskop kan inte längre verkligen existerar, har inspirerat ändå generation efter generation att bli upphetsad om vetenskap.

I modern tid har två underbara saker hände för området astronomi: kvalitet har ökat och priserna har sjunkit. Detta har möjliggjort en helt ny våg av astronomer att dyka upp, men dessa är ofta amatörer. Med en relativt liten investering nu, kan vem som helst bli astronom. I själva verket har några viktiga upptäckter under de senaste två decennierna har av dem som är långt från professionella astronomer. Eftersom tekniken fortsätter att förbättras, är det troligt att den roll som amatörastronom spelar i identifieringen av himmelska fenomen med endast öka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.