Vad är statisk friktion?

Statisk friktion är en kraft som gör motstånd mot den Sidorörelsens av två föremål som vidrör varandra. Ett enkelt exempel på statisk friktion kan vara ett träblock sitter på en ramp. Om inte tillräcklig kraft utövas kommer blocket inte glida ner i rampen, eftersom statisk friktion håller den plats och motstår glidande. När objekt har en hög friktionskoefficient, betyder det att mycket kraft kommer att krävas för att bryta igenom den kraft statisk friktion och skapa rörelse, medan en låg koefficient innebär att mindre kraft kommer att behöva utövas.

Ett antal saker bestämma styrka statisk friktion. Vissa friktion sker på den elektromagnetiska nivån, i form av laddade partiklar som är intresserade av eller stöter bort varandra. Strukturen på objekten spelar också en roll. Till exempel har en siden blad en mycket slät konsistens som skapar mindre motstånd, medan en torr asfaltväg är grova, genererar mer motstånd.

Många är bekanta med statisk friktion, eftersom de interagerar med den på ett nästan dagligen. Till exempel när någon glider en bok över bordet, är statisk friktion i arbetet. Inledningsvis behöver en liten nivå av våld som utövas för att få boken att flytta. När det rör sig dock kommer kinetisk friktion spelar in, och mindre ansträngning kommer att krävas för att flytta boken. Den kraft som behövs kan variera. Till exempel, om en bok har ett bibliotek som omfattar på den och den blev fuktig, den våta boken kommer att kräva mer kraft för att flytta, medan en helt ny pocketbok kan glida lätt över ett torrt trä bord med en lackerad yta. Ibland kan statisk friktion vara en sådan försumbar kraft att människor inte ens inser att det finns kvar. I andra fall kan det vara ganska omfattande. Till exempel har en bil en enorm mängd statisk friktion vilket gör det mycket svårt att driva en stoppad bil i rörelse. Vissa motsättningar är faktiskt just önskas med bilar, eftersom det ger föraren mer kontroll, när en bil förlorar friktion kan det glida ur kontroll, som kan ses på isiga vägar under vintern.

kan ett antal olika formler användas för att bestämma friktionskoefficienten av olika objekt. Beräkna friktion kan bli komplicerat, eftersom det är föremål för många variabler, inklusive allvar, vilket kan göra det svårt att ansluta värden i en ekvation och snabbt generera en koefficient. Koefficienter av statisk friktion har beräknats för några välkända föremål för bekvämlighet, till exempel, två stycken Teflon ®, en mycket hal ämne, har en friktionskoefficient på . 04.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.