Vad är lanseringskostnader?

Launch kostnader avser kostnaden för att sända en nyttolast från marken till yttre rymden, speciellt Low Earth Orbit (LEO). Typiska lanseringskostnader idag är $ 10. 000 amerikanska dollar (USD) $ 25,000 USD per kilo ($ 4. 500 till $ 11. 000 dollar per pund), även om vissa länder subventionera utrymme lanseringar, ibland minska kostnaderna så lågt som $ 4,000 USD per kilo ($ 1. 800 USD per pound). För en typisk fem ton satellitkommunikation, innebär detta att mellan $ 20 miljoner USD och 125 MUSD USD. För lanseringen av rymdfärjan, som väger cirka 2. 000 ton, är kostnaden omkring $ 800 miljoner dollar, eller nästan en miljard dollar. Inklusive övriga kostnader, är den totala genomsnittliga kostnaden per rymdfärjan flygning $ 1,5 miljarder USD. Klart, gör detta rymdverksamhet dyrt.

Launch kostnader har i stort sett oförändrat sedan tidigaste dagar utforskning av rymden, främst på grund av en oföränderlig bakomliggande tekniken: kemiska raketer. Lansering kostnader för kemisk raketuppskjutningar har minskat något genom innovation (privata rymdfärder) samt Equatorial uppskjutningstjänster (t. ex. Sea Launch). Lansering av en raket från ekvatorn kan minimera de nödvändiga bränslet genom att utnyttja jordens rotation, och därigenom sänka kostnaderna för lanseringen av en betydande marginal. Launch kostnader kan minskas något genom att använda återanvändningsbara bärraketer, men den dåliga kostnaden prestanda reuseable rymdfärjan har fått många att ifrågasätta denna idé. Det finns en enighet om att ett verkligt genombrott i fallande lanseringskostnader kommer att behöva använda någon ny metod för att få till rymden.

Sedan rymdfärder började med lanseringen av Sputnik 1957, vetenskapsmän har letat efter sätt att utnyttja någon annan metod än kemiska raketer för att nå rymden. Det har fastställts att en tillräckligt lång kanon skulle kunna användas för att starta acceleration-resistant nyttolast i rymden, men inget land har ändå försökt att bygga en, men en del företag försöker. Ett liknande koncept, en lansering loop, skulle påskynda en nyttolast med hjälp av kraftfulla magneter för att flykthastigheten, sedan starta den uppåt. En sådan strategi skulle också kräva acceleration-resistant nyttolast, eftersom accelerationen av nyttolasten skulle vara i storleksordningen tusentals gravities.

En annan föreslagen metod för att minska lanseringen kostnader är byggandet av ett blanksteg hiss, ett begrepp som kan fått viss finansiering och uppmärksamhet i USA och Japan. Ett utrymme hiss skulle bestå av en extremt lång Nanorör kabel, med en motvikt i Geosynchronous omloppsbana. Även nå omloppsbana skulle fortfarande kräva slösa lika mycket energi, skulle det vara förbrukat stegvis snarare än under loppet av några minuter, kraftigt utöka antalet optioner som kan användas för att få en nyttolast på bana.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.