Vad är jonosfären?

jonosfären är ett skikt i jordens atmosfär som joniseras av solstrålningen, även kallade solvinden. Solvinden existerar därför koronan, som är det yttersta lagret av solens atmosfär, är extremt varmt och bred. Eftersom det är så brett, kallade en ständig ström av väte och helium joner, sol vind eller plasma, kan lämna solens gravitation. Solvinden strömmar bort från solen och mot jorden, där det påverkar jordens magnetosfär, jonosfären, och magnetiska fält.

Jonosfären innehåller plasma och består av tre lager. Den lägsta kallas D-regionen och når 47-59 miles (75-95 km) ovanför jordens yta och innehåller inte många joner. Nästa lager kallas E-regionen och når 59-93 miles (95-150 km) och som innehåller en något högre koncentration av joner. F-området innehåller den högsta tätheten av joner, och når 93-621 miles ovanför ytan. Detta skikt i atmosfären är viktig för vardagslivet, eftersom det ger oss möjlighet att skicka AM vågor frekvens radion mycket längre än vad vi skulle kunna utan den. En ganska välkänd biverkning är dock att när solen har släppt en särskilt stark sol utflytning, AM-radio kan få en blackout. Däremot påverkar jonosfären inte FM vågor frekvensen radio eftersom de har högre frekvenser. Därför kan FM-frekvens radiovågorna når inte så långt som AM frekvens vågor.

Forskare studerar jonosfären till stor del genom att observera aurorae , som är naturligt förekommande yttringar av ljusa färger i himmel nära nord-och sydpolen. Den aurorae uppstå eftersom, vid polerna, finns det ingen magnetosfären. För det finns ingen magnetosfär kan joner in i jonosfären och uppväcka plasman innehåller, som sedan frigör energi som synligt ljus. Frekvensen och intensiteten av aurorae påverkas av förekomsten av soleruptioner och intensiteten i solvinden.

Jonosfären upptäcktes successivt genom en rad vetenskapliga upptäckter och observationer början år 1864, då James Clerk Maxwell lagt fram en teori om hur elektromagnetiska vågor skapas. År 1901 använde Marconi denna teori att sända radiovågor, en form av elektromagnetiska vågor, över Atlanten. Han kunde göra detta eftersom han visste att eftersom han inte kunde se den mottagande stationen hade radiovågor som studsade del av atmosfären, ger dem möjlighet att resa längre än väntat. 1902 lärde Oliver Heaviside och Arthur Kennelly av Marconis slutsatser om Radioutbredning och drog slutsatsen att atmosfären hade ett reflekterande skikt. Dock var lagret faktiskt inte nämns jonosfären fram till 1926, då fysikern Robert Watson-Watt skrev en uppsats om det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.