Vad är ichthyosaurus?

ichthyosaurus, vars namn betyder "fisk ödla" på grekiska, var stora marina reptiler som levde mellan 230 och 90 miljoner år sedan. De liknade ytligt fisk eller delfiner. Ichthyosaurus delade hav av jorden med hajar, fiskar och andra marina reptiler som plesiosaurus och pliosaurs. Ichthyosaurus beskrevs först från fossila fragment grävde upp år 1699 i Wales.

ichthyosaurus utvecklats bara 21 miljoner år efter den största massutdöende i historien, och försvann ungefär 25 miljoner år före massutdöende som dödade av dinosaurierna. Även ichthyosaurus ibland felaktigt kallas dinosaurier var de inte. Fisken-liknande organ struktur ichthyosaurus ledde biologen Stephen Jay Gould att kalla dem hans favorit exempel på parallella utvecklingen.

Utvecklingen av ichthyosaurus i rationaliserade delfin-liknande former är ännu mer anmärkningsvärt med det faktum att de utvecklats från landlevande reptiler utan någon kropp funktioner för att arbeta med, inte ens så mycket som en liten stjärtfenan. De tidigaste ichthyosaurus var liten (cirka en meter lång) och saknade den långa fenor på senare ichthyosaurus, simning istället med ett böljande ål-liknande rörelse.

Flesta ichthyosaurus var omkring 2 till 4 m (från 6,6 till 13,2 m) lång, med en tumlare-liknande huvud, lång nos och vassa tänder. Några till 55 fot (17 meter) i längd, t. ex. Shonisaurus , läget fossila Nevada, men dessa var mycket stora och mycket mindre typisk. Den största var Shonisaurus sikanniensis , den största kända marina reptiler på 21 m (69 fot). Största ichthyosaurus dog ut från extinktionen vid slutet av trias perioden.

Mest ichthyosaurus hade stora, utstående ögon. De åt kött, särskilt fisk och en och annan sjöfågel eller unga exemplar av marina reptiler. Den heydey av ichthyosaurus var i trias, och de utvecklats ungefär samtidigt som dinosaurierna gjorde. Efter trias och jura tidigt, gick mångfalden neråt, och med mitten av jura, tillhörde alla ichthyosaurus till en enda klad. Ithyosaurs gick sedan utdöd i krita, en av de enda större grupper dö ut på egen hand och inte på grund av massutdöende i slutet av perioden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.