Vad är en vit dvärg?

En vit dvärg är en relativt liten, tät typ av stjärna som bildas när huvudserien stjärna bränner allt sitt väte och helium bränsle, men saknar det tryck och värme som behövs för att säkringen kol och syre. En vit dvärg har en massa typiskt mellan 0,5 och 0,7 gånger större än solen, men en volym jämförbar med den i jorden. Vit dwarfhood är slutet tillstånd av stjärnornas utveckling för 97% av alla kända stjärnor.

Omvandlingen av en stjärna till en vit dvärg börjar med att en huvudserien stjärna, bland mängden av vår sol, bränner upp alla sina Vätgasbränslets och börjar tvingas säkring helium till kol och syre. Eftersom dess kärna börjar bygga upp med kol och syre som inte kan smält måste fusion ske på ett skal utanför kärnan. Den oerhörda allvar av de centrala driver väte tillsammans och gör att säkringen mycket snabbare än tidigare, vilket ökar ljusstyrka stjärna med en faktor på 1000-10000 och öka avståndet till något liknande till Mars 'omloppsbana.

När allt väte i stjärnan är smält, allvar tar över och stjärnan börjar falla i sig själv. Om stjärnan är tillräckligt massiv, en supernova kan förekomma. Annars flyter det överskjutande materialet bara bort att bilda en planetarisk nebulosa, och bara super-tät kärna kvarstår, som är vit dvärg. Eftersom en vit dvärg har ingen energikälla för sin egen, är det bara värme som den producerar en kvarleva från den helium-fusing dagar. Efter miljarder år, är det förutspås att vita dvärgar coolt att bli svarta dvärgar, livlös stellar skal, även om universums ålder (13,7 miljarder år) har inte varit tillräcklig för att detta skall inträffa än.

Vita dvärgar utgör 6% av alla stjärnor i vårt solsystem trakten. Eftersom ingen kärnreaktioner inträffa i sin kärna, är de inte särskilt ljusa, även om de observerbara med kraftfulla teleskop. Sirius B, följeslagare i dess mer kända partner, Sirius A, även kallad Dog Star, är en vit dvärg. Den första vita dvärgen observerades av Friedrich Herschel den 31 januari 1783, i ett binärt system, Eridani B och C.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.