Vad är en synlig Laser?

En synlig laser är en laser med en stråle som kan ses med blotta ögat. Synliga lasrar är ganska sällsynt, de flesta lasrar avger ljus i det osynliga infraröda spektrumet. Strålar lasrar som vanligtvis osynliga kan göras synlig med hjälp av rök eller damm, men det finns vissa typer av lasrar som producerar balkar som faktiskt är synliga för blotta ögat, inte ens resa genom tydliga luften. Det finns flera olika typer av synliga lasrar, såsom laserdioder och lasrar gas.

Termen laser är egentligen en förkortning står för "ljusförstärkning genom stimulerad emission av strålning. "Genom en process som kallas stimulerad emission, lasrar ut ljus eller elektromagnetisk strålning. Huvudsak är en elektron stimuleras och flyttar till ett område med lägre energi. Den energi i form av en foton, en enhet av elektromagnetisk strålning, och är släpps ut i form av en laserstråle. I en synlig laser, är det ljus på en våglängd som finns i det synliga spektrat, i motsats till de flesta lasrar som frigör energi i osynliga infraröda spektrumet.

En synlig laser fungerar baserat på vilken typ av material som används i dess konstruktion. En laserdiod, som liknar en enkel lysdiod eller LED, kommer sällan släpper en synlig laser. Några laserdioder, dock kan släppa synliga takbjälkar. Vissa lasrar som arbetar med spännande elektronerna i olika ämnen som titan eller galliumnitrid också kan släppa synliga balkar.

Gas lasrar används ofta för att producera synliga laserstrålar. I en gas laser, är en elektrisk ström skickas genom en gas, stimulerande elektronerna i gasen atomer sjunka till lägre energinivåer och producera fotoner, eller ljus. Den första lasern gjordes med helium och gaser neon. Helium-neon laser, även kallat Hene lasrar, synliga laserstrålar i det röda området av det synliga spektrat.

Lika osynlig lasrar, och ofta högre grad, kan synliga lasrar orsaka ögonskador. I sekunder eller mindre, kan en laser orsaka en liten, lokal, permanent bränna på hornhinnan eller ögats lins. Detta gäller även när strålen kommer i kontakt med ett öga efter att reflekteras från en reflekterande yta. Några vetenskapliga och industriella lasrar är även stark nog att bränna huden, och även spår av ljus som sprids från dessa lasrar kan orsaka permanenta ögonskador. På grund av denna risk, speciella skyddsglasögon som absorberar ljus av vissa våglängder kan användas för att skydda ögonen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.