Vad är en sfärometer?

En sfärometer är en anordning som används inom verkstadsindustrin för att få exakta mätningar av radien i en cirkel. Det är ett unikt mätverktyg för att det kan noggrant mäta krökta ytor. Verktyget utformades ursprungligen för att ge optiker möjlighet att mäta krökning glas linser utan att behöva förlita sig på dyra interferometry utrustning. är mest spherometers tillverkad av ett trebent bas som tar formen av en liksidig triangel. Alla ben sjunker till fina poäng i botten. I mitten av basen är en skruv med en fin spets som är ansluten till en mutter och en mätning dial. Det finns vanligtvis en vertikal skala som bifogas sidan av sfärometer, som används för att ange hur många hela varv på muttern gjordes, liksom att ett index för att läsa av fina mätningen ratten bifogas skruven.

För att få en behandling av en sfärometer, måste instrumentet vara helt förstörda. Då kan placeras på objektet som ska testas. Alla fyra om detaljerna måste utöva en lika stor mängd tryck före mätningen kan läsas. Skillnaden mellan mätningarna visar tjockleken på detta område, som är avskuren av ett plan som passerar genom de tre lika långt fötter. Använda r för att beteckna den totala sträcka och s för avståndet mellan fötterna, kan den radie bestämmas med hjälp av formeln R=R2 + s2/2s . Det finns även digitala spherometers, som vanligtvis finns i två former. Den första formen gör att användare kan få en mätning direkt på enheten-i stället för en mätning ratten, kommer skruven har en tallrik med en digital ansikte på den. Den andra formen innebär en sfärometer utan ansikte läsning, ansluter i stället till en separat enhet som skriver ut en digital läsning. En digital sfärometer enhet kan vara lättare för användarna att läsa, men det finns viss oro för att det kommer vid en kostnad för noggrannhet. En digital enhet kanske inte kan spela in ojämnheter på en yta och en vanlig telefonlinje sfärometer kan.

Även spherometers fortfarande ofta används av optiker, de kan också finnas i andra områden, vanligtvis som kvalitets-apparater kontroll. Till exempel kan en sfärometer vara användbart för testning borrör innan leverans ut dem till företag för att kontrollera att de inte fraktur medan den används. Den kan också användas av alla som behöver mäta tjockleken på tunna eller plana plattor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.