Vad är en neutronstjärna?

En neutronstjärna är ett fantastiskt kvarleva-en super-komprimerade objekt över när stjärnor med en massa mellan 1,4 och ca 3 gånger vikten av vår sol uttömma sitt kärnbränsle och inåt kollaps. Resultatet är en sfär kondenserade materiens ca 20 km (12 miles) över, med ett gravitationsfält cirka 2 x 10 ^ 11 gånger starkare än jordens.

Densiteten för en neutronstjärna är så stor att protoner och elektroner som utgör atomerna säkring att bilda elektriskt neutrala neutroner, det primära partiklar som utgör neutronstjärna. Eftersom de är elektriskt neutrala, kan sådana partiklar packas mycket tätt tillsammans, vilket resulterar i en himlakropp med liknande densitet den i atomkärnan. Det neutronstjärna är ett exotiskt astronomiska objekt vars existens förutspåddes av teori 35 år innan en upptäcktes faktiskt 1968. Den flykthastigheten för en neutronstjärna är ungefär hälften av ljusets hastighet. Den högsta "berg" på en sådan stjärna åtgärd i millimeter (bråkdelar av en tum) snarare än kilometer (fot). Eftersom rotationshastighet stjärna accelererar som den kollapsar, fantastiskt pris för vinkelhastighet kan uppnås, på order av 30. 000 km /sek (18. 640 km /sek), eller en rotation varje millisekund eller två. När dessa roterar snabbt stjärnor avger elektromagnetisk strålning som kan detekteras på jorden, de tas emot i kontinuerlig pulser, vilket fick titeln "Pulsar. "

bildas från kärnan av utgångna solar, är neutronstjärnan hem till exotiska former av materia inte finns någon annanstans i universum: Nuclei bestående av enorma mängder av neutroner utan kretsande elektroner, fria neutroner flytande i en superdense "neutronium" soppa, och möjligen exotiska former av materia såsom pions eller kaons. Dessa partiklar består av ovanliga konfigurationer eller typer av kvarkar, beståndsdelar av subatomära partiklar. Eftersom konventionella atomär former av ärendet skulle slets sönder av enorma allvar och tryck av en neutronstjärna, får vi aldrig att kunna utföra experiment eller iakttagelser om föremål direkt. Den primära typer av neutronstjärnor inkluderar x-ray centralladdning , pulsar , och Magnetar .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.