Vad är en nämnare?

nämnaren är matematik terminologi som används när man diskuterar fraktioner. Bråk har tre delar: täljaren eller topp nummer, vinculum eller gränslinjen siffrorna vilket innebär dividera med, och nämnare eller botten nummer. Fraktion föreslår faktiskt division. Nämnaren delar täljaren. I fraktion 3 /4, till exempel, skulle detta kunna tolkas som 3 dividerat med 4 ,75, eller 75%. Vi tänker ofta på den delen som en del av helheten. Den översta siffran representerar antalet delar medan botten är det faktiskt hela beloppet. Man kan säga att den del motsvarar vad som används över vad som skulle kunna användas. När barn lär fraktioner, lär de ofta baserad på skivor av kakan. Om det finns 8 skivor, de potentiella hela är 8, och detta är nämnaren. Om 2 skivor tas bort, finns nu bara 6 /8 eller sex skivor av möjliga åtta skivor.

Naturligtvis finns det fall där nämnare är mindre än täljare. Dessa kallas opassande fraktioner. De är faktiskt en hel rad och något som blivit över och som kan omvandlas till ett blandat tal. Exempel 5 /2 kan ändras till 2 1 /2. Ibland är det lättare att hålla delar på ett oegentligt sätt tills alla har avslutats. att lära sig om bråk, barnen börja lära sig på tredje eller fjärde klass är att det finns många fraktioner som representerar samma sak. Varje tal multiplicerat med samma nummer på toppen och botten kommer fortfarande att arbeta fram till samma decimal eller procent. Denna information blir användbar när man skall addera och subtrahera fraktioner som inte har samma nämnare. När nämnarna är samma, får bara upp siffrorna till eller tas bort. Om de är olika, måste andra åtgärder utföras på de delar som första före addition eller subtraktion kan äga rum. Detta kallas att finna gemensamma nämnare. I exemplet 1 /3 + 1 /4, måste folk hitta gemensamma nämnare. De gör detta genom att titta på nämnarna för att se vilka nummer som de kan vara faktorer (gå in). I detta fall både 3 och 4 går till och är faktorer av antalet 12. Operationen är då att få varje fraktion omvandlas till tolftedelar. Detta skulle göras genom att multiplicera 1 /3 av 4 /4 och multiplicera 1 /4 av 3 /3, vilket resulterade i den nya (men fortfarande samma) fraktioner 4 /12 + 3 /12. Det är nu möjligt att lägga till de delar tillsammans (endast täljare!) Och få nummer 7 /12.

Fraction operationer kan vara svårare och ibland nämnare kan vara skrivs som ett decimaltal eller ett bråk. Dessa tar lite mer arbete. I enkla förståelsen av begreppet är det dock mycket viktigt att människor inser att ett antal kan aldrig vara en nämnare. Noll får aldrig placeras i botten av bråk sedan i matematik insatser den inte kan dela sig obegränsat antal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.