Vad är en massiv stjärna?

En massiv stjärna är en stjärna med en massa åtta gånger större än solens. Det är svårt för stjärnor för att få denna stora, eftersom ett antal faktorer påverkar stjärnornas utveckling och dessa faktorer ofta begränsar storleken, men astronomer kunnat observera massiva stjärnor upp till 150 gånger större än solen, vilket visar att det är möjligt enligt förutsättningar. Att förstå hur dessa stjärnor form är ett ämne av intresse för vissa astrofysikerna, som utvecklar en förståelse för hur de gamla, massiva stjärnor förvandlas till supernovor eller hypernovae när de äntligen får slut på bränsle, vilket gör dem anmärkningsvärda siffror i kosmos.

Star bildandet innebär ett tätt moln av interstellär gas som gradvis drar eller är komprimerad ihop till en massa, som skapar sin egen gravitationskraft, locka fler gaser till sig själv. Eftersom massan växer, ökar också gravitationskraft, men stjärnan också börjar producera strålningstryck som en följd av reaktioner som pågår inuti stjärnan. Detta tenderar att begränsa storleken, eftersom strålningstrycket blåser gaser bort från stjärnan, vilket hämmar anhopning av mer material. Med en massiv stjärna, dock kolumner form som gör strålningstryck att ventileras medan nya gaser sugs in i kroppen av stjärnan. När den stabiliserar, den stora stjärnan har tillräckligt med bränsle för att vara i miljontals år.

Så småningom, en massiv stjärna börjar ta slut på energi, att förvandlas till en typ av stjärna som kallas en röd superjätte nära slutet av sitt liv. Denna stjärna kommer i sin tur kollapsar i sig själv, skapar en supernova som kan vara mycket ljus som man blåser ut gaser och tunga grundämnen och till det interstellära mediet. När supernova flammar upp, kan stjärnan förvandlas till en neutronstjärna eller ett svart hål, beroende på ett antal variabler.

Många massiva stjärnor uppträder i binära system. Experimentella modeller har föreslagit att detta har att göra med det sätt på vilket dessa stjärnor bildas, ofta kasta bollar av material som kan sugas in senare eller kan utvecklas till stjärnor i sina egna. Stora stjärnor är av intresse eftersom de producerar många tunga ämnen, som bidrar till sammansättningen av det interstellära mediet och balansen av grundämnen i universum.

Measuring massiva stjärnor är knepigt. Självklart kan astronomer och fysiker trav inte över till en massiv stjärna med en uppsättning bromsok och vågar. Observationer om storlek och sammansättning sker på distans, med hjälp av befintliga data som utgångspunkt för att göra uppskattningar om karaktären av en stjärna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.