Vad är en konstellation?

För de flesta människor, är en konstellation en grupp av stjärnor som tycks utgöra en bild på himlen, under förutsättning att man använder vissa poetisk licens. Till astronomer är dock en konstellation en viss region i himlen, med astronomer bryta den synliga himlen upp till 88 olika konstellationer. Oavsett om du är lekman eller en astronom, stjärnbilder är ett sätt att se på natthimlen och bryter informationen i himlen upp till användbara bitar, snarare än att försöka ta på himlen som helhet. I den låg mening, stjärnbilder har varit en viktig del av många kulturer. Människor har historiskt valt ut grupper av stjärnor och inbillade mönster som omger dem, från lejon till fartyg, och många kulturer har komplexa myter om stjärnbilderna och deras ursprung. Vissa kulturer har också berättelser om "mörka konstellationer," områden av natthimlen som är helt mörklagt. Astronomer hänvisa till grupper inom låg mening som "asterismer," med en del människor föredrar "klassiska konstellationer. " De klassiska konstellationer antogs av astronomer när de började bryta himlen upp i konstellationer. Stjärnbilden Orion, till exempel, ligger inom rektangeln dras av astronomer som också har fått namnet Orion, efter nära knuten lekman's konstellation. Denna överlappning kan göra saker lite förvirrande för människor.

Många asterismer går under flera namn, eller har samband med flera olika myter. Ursa Major, till exempel, går Karlavagnen i Nordamerika, och plogen i England. Konstellationer förekommer ofta i skapelsemyter, med en rad olika förklaringar till deras närvaro, från myter om människor instängda i himlen i form av konstellationer till legender om spillts juveler. Mångfalden av myter som innebär natthimlen tyder på att människor länge varit fascinerad av stjärnorna och himlen.

Även om kluster av stjärnorna i en konstellation kan se väldigt nära varandra från jorden, de är faktiskt åtskilda av stora avstånd, och det finns många stjärnor mellan dem som är alltför svag eller alltför avlägsen för att se. I många fall, ljuset från avlägsna stjärnor helt enkelt inte har nått oss ännu, eftersom dessa stjärnor är också ny. Omvänt kan vissa av de stjärnor som är bekanta för oss från sin plats i asterismer inte finns något mer, men det kan ta miljontals år för oss att veta, eftersom ljuset från stjärnan reser över denna otroliga avstånd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.