Vad är en fyrkantvåg?

En fyrkantvåg är en typ av vågform där signalen bara har två nivåer. Signalen växlar mellan dessa nivåer med jämna mellanrum och omkopplaren är omedelbar. Dessa egenskaper innebär en graf över vågen över tiden kommer att producera figurer med fyrkantiga hörn. Den fyrkantvåg har praktisk användning i digitala kretsar och musik.

De flesta vågformer följer ett tydligt mönster som kallas sine. Sådana vågformer växla fram och tillbaka mellan två nivåer gradvis, så att en graf över våg över tiden är en serie av kurvor. Den havets vågor, ljusvågor och havsvågor följa alla ett absolut mönster, liksom graden av spänning i en växelström system.

Alla andra vågformer kategoriseras som icke-sinusformade vågformer. Den mest kända av dessa, däribland fyrkantvåg, triangel våg och Sawtooth vågformer också innebära en signal som varierar mellan två nivåer. Men fungerar alla dessa på ett annat sätt, som kännetecknas av vare omkopplaren i endera eller båda riktningarna är ögonblicklig eller gradvis, hur länge omkopplaren tar och hur lång tid förflyter mellan switchar. Namnen kommer från hur ett diagram över den våg över tiden ger lämplig form. Ögonblicket förändringar av en fyrkantvåg i båda riktningarna betyder diagrammet är formad som tornet av ett slott. En fyrkantsvåg är ganska lätt att skapa artificiellt. Detta gör det särskilt lämpligt för att se olika delar av en krets synkroniseras ordentligt. Den regelbundna mönster fyrkantvåg fungerar som en tidtagningsanordning. The square wave kan också användas för att syntetisera ljud. En ljudvåg som följer fyrkantvåg mönstret ljud liknande blåsinstrument såsom horn, tromboner och saxofoner. I verkligheten är det omöjligt att skapa en perfekt kvadrat våg. Anledningen är att det blir några fysiska begränsningar till den enhet som används för att generera den. Till exempel ledningar som används i produkten elektriska kretsar kommer att ha ett visst motstånd som fördröjer förändring spänningsnivåer.

Den fyrkantvåg ibland också kallas Rademacher funktion . Detta namn kommer från Hans Adolph Rademacher, en tysk matematiker som emigrerade till USA. Samt att bidra sitt eget arbete för matematiska studier, undervisade han många studenter som också blev ledande akademiker och forskare på området.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.