Vad är en dvärgplanet?

En dvärgplanet är en ny kategori av himlakropp som skapats av Internationella Astronomer unionen under 2006. Det omfattar himlakroppar stora nog att vara sfärisk, i bana runt solen, som inte satelliter. Avgörande dela en planet från en dvärgplanet är att en planet måste ha lyckats rensa området dess bana från skräp och andra föremål, medan en dvärgplanet inte.

När kategorin dvärgplanet skapades, var tre organ omedelbart klassificeras som sådant: Ceres, största asteroiden, numera dvärgplanet, Pluto, i Kuiperbältet, degraderad från status som planet, och Eris, en splittrad skiva objekt belägna långt bortom omloppsbana Pluto. Det var upptäckten av Eris som delvis ledde till att Internationella Astronomer unionen att mer exakt definiera vad de menade med ordet "planet. "

Trots namnet "dvärgplanet", är dvärgplaneterna inte vara en delmängd av planeter, utan snarare i en annan kategori helt och hållet. Objekt fortfarande mindre än dvärgplaneterna, till exempel att de saknar tillräcklig mängd vara sfärisk, kallas små solsystemet organ, som omfattar kometer och asteroider.

Även om endast tre dvärg erkända planeter, astronomer misstänker att det finns många att så många som 200 i långt når i solsystemet. Det finns många tänkbara kandidater för dvärg planethood som måste studeras närmare för att bekräfta deras status. För en himlakropp vara ungefär sfärisk kräver en diameter på minst 400 km. Den minsta kända sfärisk kropp idag är månen Mimas.

Det finns många Kuiperbältet objekt med diametrar större än 400 km: Varuna, Orcus, Ixion, Quaoar, 2003EL 61 , 2005FY 9 , och flera andra. Även om vi kan uppskatta sin diameter, är det svårare att bedöma om de är ungefär sfäriska eller inte. Detta kommer att kräva mer kraftfullt teleskop. Det finns också flera stora asteroider som kan dvärgplaneterna: Vesta, Pallas, och Hygiea, andra, tredje och fjärde största asteroider efter Ceres.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.