Vad är en brun dvärg?

En brun dvärg är en kropp i utkanten av att vara en mycket stor planet eller en mycket liten stjärna. Bruna dvärgar varierar från 13 till cirka 90 Jupiter massorna. Internationella astronomiska unionen sätter gränsen mellan stora planeter och små bruna dvärgar på 13 Jupiter massorna, eftersom det är massa belopp som krävs för fusion av deutrium.

Deutrium är en isotop av väte som innehåller en neutron i kärnan och inte endast en proton som gemensamt väte, och är den enklaste typen av atomen till säkring. Som deutrium är mycket sällsynta jämfört med vanligt väte-6 atomer 10. 000 för Jupiter, till exempel-inte tillräckligt är närvarande vid bildandet av en sann stjärna, och därmed bruna dvärgar kallas ofta för "misslyckades stjärnor. "

På runt 0,075 solmassor, eller 90 Jupiters massa, bruna dvärgar kunna leva fusing normal väte-om än i betydligt långsammare takt än huvudseriestjärnor stjärnor som vår sol-göra dem röda dvärgar, stjärnor med ca 1 /10. 000 Solluminositet. Bruna dvärgar i allmänhet visar mycket liten eller ingen luminositet, genererar värme främst genom radioaktiva grundämnen som finns i dem, samt temperatur på grund av komprimering. Som bruna dvärgar är mycket svagt, det är svårt att observera dem på avstånd, och bara några hundra är kända. Den första bruna dvärgen har bekräftats för 1995. Ett alternativt namn som föreslagits för bruna dvärgar var "substar. "

En intressant egenskap hos bruna dvärgar är att de alla har nästan samma radie-ungefär som Jupiter-med endast 10% till 15% varians bland dem, även om deras massa intervall upp till 90 gånger Jupiters. Vid den lägsta i stor skala, är brun dvärg volym bestäms av Columb tryck, som också bestämmer volymen av planeter och andra låg-objekt massa. Vid högre antal i stor skala, är volymen bestäms av elektron förfall trycket-dvs atomer pressas så tätt som möjligt utan att elektronen skal kollapsa.

fysiken i dessa två system är sådana att, såsom densitet ökar, är radien ungefär bibehålls. När ytterligare vikt läggs förbi den övre gränsen av bruna dvärgen massa, volym börjar öka igen, producerar stora himlakroppar med radier närmare den som vår sol.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.