Vad är en atombomb?

en atombomb, känd som A-bomb för kort, är en bomb som skapar är förödande sprängkraft genom en uppdelning av atomernas kärnor genom en process som kallas kärnklyvning. Atombomben, men kanske inte det första massförstörelsevapen, säkerligen gav upphov till termen. Medan sin uppfinning i mitten av 20th Century anses vara en av de mest avgörande händelserna i mänsklighetens historia har det bara använts i strid två gånger.

Atombomben uppfanns som ett resultat av den första moderna vapen ras, inte mellan Förenta staterna och Ryssland, men mellan de allierade styrkorna, inklusive USA, under andra världskriget och tyskarna. Man trodde att vem som helst skulle ha tekniken för atombomben först skulle ha en klar fördel och det kan vara den avgörande faktorn i kriget. Som det nu var, kapitulerade tyskarna innan någon sida slutfört bomben. Det visade uppmärksamhet i andra världskriget då till japanska. Även om tyskarna hade kapitulerat i Europa, var kriget fortfarande pågick i Stillahavskriget. Den första bomben föll över Hiroshima 6 augusti 1945. Annan atombomb släpptes över Nagasaki 9 augusti 1945. Uppleva första hand, raseriet hos de vapen två gånger, kapitulerade Japan nästa dag.

Även om fysiken i samband med atombomben är svåra, kommer den stora svårigheten att producera vapen med tillverkningsprocessen. Uran måste berikas 90 procent för att kunna användas för ett sådant vapen. Plutonium kan också användas. För att atombomben detonera på rätt sätt måste det klyvbara materialet, antingen plutonium eller anrikat uran, uppnå en kritisk massa, vilket gör att kärnor att dela upp och släppa en okontrollerbar mängd energi. Målet är att se till att materialet inte når kritisk massa tills önskad tid. Förutom de explosiva chockvågor som kommer att släppas, kommer vapnet också producerar både gamma-och neutronstrålning. Detta kan allvarligt skada och döda levande vävnad, vilket är anledningen radiational behandlingar används ofta vid behandling av cancer vävnad. Det kan bli luftburna, såsom partiklar blåses runt och deponeras hundratals miles ner vind. Detta kallas nedfallet.

Listan över länder med en atombomb, eller åtminstone förmågan att producera en, är något flytande som ny intelligens kommer inMen de länder med känd kärnvapenkapacitet är: USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien och Pakistan. Nordkorea kan ha kärnvapen, men den exakta omfattningen av dem är okänt. Israel anses allmänt ha atombomber också. Dessutom, Iran och Syrien är i färd med att utveckla sådana vapen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.