Vad är en UV-stabilisator?

En UV stabilisator är en produkt som är avsedd att förebygga eller långsam nedbrytning orsakad av exponering för ultraviolett strålning. Exponering för solljus orsakar produkter för att bryta ner med tiden, och i många produkter, de gör det i en kedjereaktion process, med andelen förfall accelerera över tiden när fler och fler av produkten bryts ner. Nedbrytning, orsakad av UV-exponering kan vara ett allvarligt problem med ett brett spektrum av produkter, och är allmänt önskvärt.

plast, syntetgummi och liknande produkter ofta behandlas med en UV-stabilisator eller har stabilisatorn integreras tillverkningen. Koncentrationen av stabilisatorn varierar, beroende på hur det fungerar och de särskilda behov av produkten. När stabiliserad, produkten kan fortfarande förfall, men processen kommer att bromsas upp. Särskilt om det kombineras med vettig vård, en UV-stabilisator kan förlänga en produkts livslängd avsevärt.

Ultraviolet absorbenter (UVAs) agera genom att absorbera UV-strålning innan det når produkten. Dessa produkter måste användas i höga koncentrationer vara effektiva, eftersom de annars inte kommer att kunna absorbera tillräckligt med ljus för att konservera produkten. Hindras amin ljus stabiliseringsmedel (HALS) arbete med fångstmetoder fria radikaler som genereras vid oxidationen, effektivt stoppa den kedjereaktion som ger nedbrytning inträffa. Dessa stabilisatorer kan läggas till i lägre koncentrationer eftersom endast en liten mängd behövs för att vara effektiv.

Lägga till en UV-stabilisator kan göra en produkt dyrare, men detta ses som en godtagbar avvägning eftersom produkten kommer att pågå längre motiverar prisökningen. Detta kan vara en viktig säkerhetsaspekt förutom en konsument en, som när vissa sönderfallsprodukter, kan det leda till farliga tillstånd som kan utsätta människor för risk. Nedbrytning, orsakad av ljusexponering kan också helt enkelt vara en olägenhet, som till exempel när ett konvertibelt taket läcker.

Ett stort utbud av UV-stabilisering produkter är tillgängliga för personer som behöver dem. Många är tillverkade av kemiföretag och konstruerade för specifika applikationer, såsom tillägg till plastprodukter att hjälpa dem att motstå fördelningen när de används utomhus. Det är också möjligt att beställa kundanpassade produkter för specifika tillämpningar, även om sådana produkter kan bli dyrt om de inte i den ordinarie produkten lineupen av en tillverkare. Man måste vara försiktig när man arbetar med en UV-stabilisator eftersom vissa innehålla giftiga komponenter eller kommer att avge farliga ämnen när det blandas med fel produkter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.