Vad är en SPHINGOLIPID?

En SPHINGOLIPID är ett fettlösligt molekyl som härrör från en amino alkohol med ett omättat kolväte kedjan. Den fettlösliga molekyl är ett fett som tillverkats från 18-kol sphingosine och är en viktig komponent i cellmembran. Den amino alkoholen i sig anses alifatiska, vilket innebär att den bildar ett stabilt ringform känd som en aromatisk. Den SPHINGOLIPID anses vara en ceramid, vilket betyder att det är en kombination av sphingosine och en fettsyra som kopplas samman . Olika typer av sfingolipider kan skapas inuti celler, där alla utför en specifik arbetsuppgift. Sfingomyelin ligger i cellmembranet av myelinskidan på nervceller. Glycosphingolipids finns i cellens membran av muskelvävnad. Gangliosides är en SPHINGOLIPID samband med en sockerhalt kedja som sialic syra och finns i plasmamembranet av en cell. Den huvudsakliga funktionen hos en SPHINGOLIPID är att skydda ytan av en cell från olika faktorer som kan orsaka skada. De utgör en stabil och motståndskraftig yttre skal som reagerar både mekaniskt och kemiskt för yttre material. Beroende på cellen, är en SPHINGOLIPID avgörande för processen i cell erkännande och signalering. Detta inträffar när andra lipider eller proteiner som finns i angränsande celler.

Skapandet av sfingolipider börjar i endoplasmatiska nätmagen och kompletteras på samband med golgiapparaten. De ändras under kursens gång genom plasmamembranen och endosomes. Cytosolen transporterar slutändan sfingolipider till cellmembranet. Enligt forskare, ett intressant faktum om sfingolipider är att de är helt frånvarande från mitokondrierna. Den huvudsakliga forskning som bedrivs på SPHINGOLIPID sker på jäst. Detta beror på den ringa storleken av organismen och tillgänglig tillgång till sin cell bas. Dessutom, såsom Saccharomyces cerevisiae jästceller kan lätt ersätta en däggdjursceller i laboratoriet. Detta ger forskarna möjlighet att genomföra både dödliga och icke dödliga experiment på cellen med liten eller ingen inverkan på människor eller andra djur.

olika störningar som kan uppstå i människokroppen beror både på bristande eller ett övermått av sfingolipider. Dessa skador är kända som sphingolipidoses och kan vara mycket skadligt neurologiska konsekvenser. Den vanligaste av dessa sjukdomar kallas Gauchers sjukdom. När Gauchers sjukdom är närvarande, feta material förenas på inre organ, hjärna och skelett. En annan framträdande sjukdom Fabrys sjukdom, som orsakar trötthet och njursvikt. Detta vanligtvis bara förekommer hos män.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.