Vad är Trace Fossiler?

orden antyder, trace fossil fossila spår av organismer, många antika och utdöda. De äldsta är från Twitya formationen i nordvästra Kanada, daterad till 610 miljoner år sedan. Inom paleontologi, det formella namnet för Trace fossil ichnofossils, från det grekiska ichno betyder "spår" eller "spår". Trace fossil finns i sedimentära bergarter, och dateras genom att undersöka isotopkvoter av zirkoner inbäddad i samma lager.

Även spåra fossil kanske inte så fantastiskt som de mer välkända kroppen fossil, de är mycket lättare att hitta, och ge en viktig referenspunkt för att reda ut problemet och anatomi organismer. Å andra sidan har många spår fossiler kan vara tvetydig ursprung, med tusentals gjorts av organismer som är oidentifierade. Under dessa omständigheter, forskare måste nöja sig med kvalificerade gissningar och debatt.

Trace fossil kan delas in i olika kategorier. Det finns Domichnia, spår fossil av bostadens strukturer, exempelvis underjordiska kammare, Fodinichnia, tredimensionella strukturer hos djur som gryt genom sediment för livsmedel, såsom maskar, Pascichnia, utfodring spår av ytvatten organismer, Cubichnia, vänster av organismer som vilar på mjuka sediment, och Repichnia, yta spår av organismer kryper över ytan.

Trace fossil kan ge oss viktig information som andra fossiler kan inte. Till exempel finns det mark spår, sk Climactichnites , till vänster med en stor snigel-liknande djur som går ända tillbaka till 510 miljoner år sedan, i den kambriska eran. Detta är ganska märklig, eftersom de tidigaste fossil av luft-andas djur-markeras med andningshål-tillbaka till bara 428 miljoner år sedan. Fanns det verkligen liv på land så långt tillbaka som kambrium, eller kanske livet anpassade till korta snäppa på land, såsom krypa mellan ebb pooler? Kanske dessa djur var så mjuka och ömtåliga att de sönderfalla innan de lämnar någon kropp fossiler. Spårlöst fossiler, skulle vi behöva förlita sig enbart på kroppen fossil för att bestämma när de första organismerna gjorde det på marken.

Några av de mest spektakulära trace fossil lämnats av eurypterids, jätte havet skorpioner stora som små bilar. Det finns nyare spåra fossil samt, såsom mänskliga fotavtryck bara några få miljoner år gammal, lämnade i början av homonids reser över vulkanisk aska i Tanzania.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.